IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Борсовото рали в САЩ е в противоречие с корпоративните прогнози

Стратези от Morgan Stanley и Goldman Sachs очакват маржовете на компаниите да се свият през следващата година предвид растящия натиск върху разходите

16:30 | 08.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Мъж преминава край метростанция на „Уолстрийт“. Снимка: Bloomberg L.P.
Мъж преминава край метростанция на „Уолстрийт“. Снимка: Bloomberg L.P.

Според стратезите на Morgan Stanley и Goldman Sachs Group Inc. замъглените перспективи за корпоративните финансови отчети са в противоречие със скорошното възстановяване на фондовите пазари.

Както Майкъл Дж. Уилсън от Morgan Stanley, така и Дейвид Джей Костин от Goldman очакват маржовете на печалбата на компаниите да се свият през следващата година предвид растящия натиск върху разходите. Според Уилсън, който изразява силни мечи настроения по отношение на американските акции, „пикът на ралито вече е преминал“, съобщава Bloomberg.

Прогнозите на анализаторите са свързани с по-добрия от очакваното сезон на корпоративните отчети в САЩ за второто тримесечие, който предизвика силен ценови ръст на акциите през миналия месец, тъй като инвеститорите смятат, че маржовете все пак ще могат да издържат на инфлационния натиск.

Оптимизмът около евентуално смекчаване на агресивния подход на Федералния резерв на САЩ относно своята политика на фона на по-слабите икономически данни също подкрепя настроенията.

Стратезите обаче не са толкова сигурни в доброто стечение. „Докато цените за крайния потребител все още растат с бързи темпове, цените за производителите растат двойно по-бързо“, пише Уилсън бележка до клиенти на 8 август. Очакванията на анализаторите за увеличаване на маржовете до 2023 г. са „нереалистични поради устойчивия натиск върху разходите и намаляващо търсене“, добавя той.

Костин от Goldman е съгласен с това, като казва, че по-високите производствени разходи ще намалят маржовете на печалбата през следващата година, въпреки че приходите продължават да растат макар и с по-бавни темпове. Сега анализаторът очаква маржовете да паднат с 25 базисни пункта през 2023 г., като се наблюдава свиване във всеки сектор, воден от суровините, енергията и здравеопазването.

Борсовите стратези очакват маржът на печалбата на американските компании да се свие спрямо рекордните нива. Източник: Bloomberg L.P. Борсовите стратези очакват маржът на печалбата на американските компании да се свие спрямо рекордните нива. Източник: Bloomberg L.P.

„Рали на мечи пазар“

Уилсън, който успя да предвиди тазгодишната мащабна разпродажба на акции, е скептичен към скорошното борсово възстановяване, като го нарече „рали на мечи пазар“ на фона на нарастващите страхове от рецесия. Въпреки че вярва, че инфлацията е достигнала своя връх и „вероятно ще се охлади по-бързо, отколкото пазарът очаква в момента“, това все още не предвещава нищо добро за фондовите пазари, тъй като ще намали оперативния ливъридж и ще натежи върху приходите на компаниите.

По думите на Уилсън е твърде рано да се правят окончателни заключения, само защото инфлацията е достигнала своя пик.

Стратезите от Bank of America Corp. очакват стойността на индекса S&P 500 да варира между 3800 и 4200 пункта до следващото заседание на Фед през септември. За разлика от тях, анализаторите на JPMorgan Chase & Co. са от малкото оптимисти за американските акции сред водещите пазарни експерти. Те повтарят в бележка в понеделник, че съотношението риск-възнаграждение „не е лошо“, тъй като прогнозират продължаване на потока от по-слаби икономически данни, който подкрепя новия политически курс на Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Дюри
преди 1 година
Не мога да пиша във форума, защо ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още