IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай запълва празнината от оттеглянето на западните марки от Русия

Русия се опитва да предотврати допълнителни прекъсвания в търговията

21:31 | 30.08.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Китайски автомобили, телевизори и смартфони заменят германския и южнокорейския внос в Русия, докато нейният пазар се прекроява от санкциите и изтеглянето на марки след инвазията в Украйна, пише Bloomberg.

Резултатът е смут в търговията, а Русия се стреми да изолира по-нататъшни прекъсвания като се ориентира към стоки от държави, които не са се присъединили към санкциите, наложени от САЩ и техните съюзници. Москва също пренаписва правилата, за да позволи на своя държавен инвестиционен фонд да инвестира във валутите на Китай, Индия и Турция, след като санкциите блокираха покупките в евро и долари.

„Освен китайски коли, там няма нищо“, коментира Владимир, директор в металургичния сектор, който си е купил нов автомобил Tiggo от Chery Automobile в Москва този месец. Мъжът отказва да разкрие фамилията си.

„Все пам има приличен избор и, изненадващо, колите са много добри“, допълва той.

Войната ускори насочването на Русия към Азия, а промените, които преди отнемаха години, сега се случват за месеци. Промените обхващат различни части на икономиката – от банковия сектор до продажбите на енергия.

Китайските стоки навлизат все повече в Русия Китайските стоки навлизат все повече в Русия

Продажбите на превозните средства на Great Wall Motor и Geely Automobile Holdings се задържаха стабилни през юли, въпреки че автомобилният пазар се срина със 75% в сравнение с година по-рано, издигайки техните марки в редиците на най-продаваните автомобили. През последното тримесечие 81% от вноса на нови автомобили е бил китайски, в сравнение с 28% през първото тримесечие сочат данни на Avtostat.

В доклад от 24 август Руската централна банка посочва, че бизнес настроенията в търговията с автомобили са останали положителни за първи път от инвазията в Украйна, започнала през февруари, докато пазарът се пренасочва от европейски прозводители към азиатски коли.

Детронирането на Samsung

Пазарът на смартфони също се промени в полза на Китай, след като Apple и Samsung Electronics спряха доставките. Въпреки че техните продукти се предлагат чрез сив внос, който няма благословията на производителите, подобни продажби могат да отблъснат потребителите, защото устройствата са по-скъпи и не са в гаранция.

Xiaomi беше най-големият производител на смартфони по продажби в Русия през второто тримесечие, измествайки Samsung, а три от петте топ бранда в класацията се оказаха китайски, сочат данни на най-големия мобилен оператор в страната Mobile TeleSystems.

Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
До: Импeраторът - Точно така, това е новата нормалност - докато азиатските страни си търгуват, ЕС ще стои отстрани и ще гледа, докато се кове в кризи. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
Изненада - една азиатска страна търгува с друга азиатска страна повече от колкото с европейските. Не е ли това най-нормалното?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още