IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стотици се сбогуват с Михаил Горбачов

Путин отказа официално държавно погребение и не присъства на панихидата

14:26 | 03.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV
Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Стотици хора се сбогуваха с бившия съветски лидер Михаил Горбачов в Москва в събота. Опечалените преминаваха покрай отворения ковчег, заобиколен от почетна стража, и полагаха цветя. Дъщерята на Горбачов Ирина и двете му внучки седяха до ковчега. 

На траурната церемония в Дома на профсъюзите край Кремъл присъства и бившият президент и заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев.  

Унгарският министър-председател Виктор Орбан беше един от малкото чуждестранни политици, които присъстваха на погребението на бившия съветски лидер Михаил Горбачов в Москва в събота,съобщи руската информационна агенция „Интерфакс“. 

Орбан поддържа добри отношения с президента на страната Владимир Путин въпреки западните санкции заради агресивната война на Русия срещу Украйна. Неговият говорител заяви пред унгарската информационна агенция MTI, че правителственият ръководител иска „да отдаде последна почит на Горбачов на гроба му". Няма планирана среща между президента на Руската федерация Владимир Путин и унгарския премиер Виктор Орбан, съобщиха междувременно от пресслужбата на президента.

"Доколкото знам, той ще долети само, за да се сбогува с Горбачов. Не е имало желание за срещи", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред държавната информационна агенция РИА Новости.

Горбачов почина във вторник на 91-годишна възраст. Той ще бъде погребан до съпругата си Раиса в Новодевическото гробище в събота. Горбачов не получи държавно погребение, а президентът Владимир Путин не присъства на церемониите.  Унгарският премиер Виктор Орбан на погребението на Горбачов. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV Унгарският премиер Виктор Орбан на погребението на Горбачов. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

За никого не бе изненада, че Путин, дългогодишен офицер от разузнаването на КГБ, който нарече разпадането на Съветския съюз "геополитическа катастрофа", отказа на Горбачов пълни държавни почести и заяви, че графикът му не му позволява да присъства на погребението. Кремъл, обаче, съобщи, че церемонията на Горбачов ще има "елементи" на държавно погребение и че държавата помага за организирането й.

На Путин му бяха необходими повече от 15 часа след смъртта на Горбачов, за да публикува сдържано съболезнователно съобщение, в което се казва, че Горбачов е имал "огромно влияние върху хода на световната история" и "дълбоко е разбирал, че са необходими реформи", за да се справят с проблемите на Съветския съюз през 1980-те години.

Самият Путин почете предварително на 1 септември паметта на Михаил Горбачов, чието тяло бе изложено в Централната клинична болница в Москва. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още