IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел и Саудитска Арабия: Вече не са врагове, но не са и съвсем приятели

Въпреки бавното обособяване на политически и икономически връзки между двете страни бизнесът намира начин да пробие през завесата

16:20 | 04.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Tasneem Alsultan/Bloomberg
Снимка: Tasneem Alsultan/Bloomberg

Най-дълго управлявалият министър-председател на Израел се появи по саудитската държавна телевизия. Израелски американец се обявява за „главен равин на Саудитска Арабия“, след като пристига с туристическа виза. Известно саудитско семейство инвестира в две израелски компании и не си прави труда да скрие това.

Всички тези събития биха били немислими доскоро. Но предишните тайни връзки между Саудитска Арабия и Израел стават все по-видими, тъй като някои от дълбоко вкоренените съперничества в Близкия изток бавно отстъпват място на прагматичните връзки в икономиката и сигурността. Саудитският престолонаследник и фактически лидер принц Мохамед бин Салман се стреми да ускори плановете си за преразглеждане на разчитащата на петрола икономика на Кралството, докато Израел има желание да надгради дипломатическите пробиви през 2020 г. с по-малките държави от Персийския залив, пише Bloomberg.

„Ние не гледаме на Израел като на враг, а по-скоро като на потенциален съюзник“, споделя Салман по-рано тази година.

В продължение на десетилетия след основаването на Израел през 1948 г. Саудитска Арабия и нейните съседи от Персийския залив отбягват еврейската държава в знак на солидарност към палестинците, които преди това биват прогонени. Мисълта да се прави бизнес с Израел е анатема. Дори днес социологическите проучвания показват, че мнозинството от хора в Персийския залив се противопоставят на приемането на Израел като просто още една страна, което предполага, че събитията имат повече общо с дневния ред на автократичните управляващи елити, отколкото с коренна промяна в арабските възгледи.

„Това е по-скоро размразяване на отношенията, отколкото затопляне на отношенията“, коментира Абдулазиз Алгашиан, анализатор, който изучава външната политика на Саудитска Арабия спрямо Израел. „Въпреки това е доста значимо събитие“, добавя той.

Израелците пътуват до Кралството с по-голяма лекота, използвайки паспорти на трети държави, като някои разширяват бизнеса си през задгранични организации и дори го обсъждат публично.

Парични потоци

Qualitest е израелска компания за инженеринг и софтуерно тестване, придобита от международни инвеститори през 2019 г. Тя не работи директно със Саудитска Арабия, но продава продукта си на други фирми, които след това го внасят в Кралството, споделя Шай Либерман, управляващ директор на дружеството за Европа, Израел и Близкия изток.

Инвестициите текат и в обратната посока. Mithaq Capital SPC – контролирана от фамилия Алраджи компания – сега е най-големият акционер в две израелски компании: фирмата за интелигентна мобилност Otonomo Technologies Ltd и листнатата на борсата в Лондон Tremor International Ltd.

Израел и страните от Персийския залив установиха до голяма степен скрити връзки в областта на сигурността заради общи опасения, особено Иран. Но преди всичко силната икономическа мотивация движи по-видимите отношения сега, когато принц Мохамед бин Салман се опитва да намали зависимостта на Саудитска Арабия от петрола и да развие технологично напреднали индустрии.

„Ние харесваме иновациите и технологичната култура, които Израел има, и се опитваме да намерим начини да се възползваме от това“, изтъква Мухамад Асиф Зимаб, управляващ директор на Mithaq Capital.

Длъжностни лица в Рияд също позволяват по-широкият дебат около Израел да бъде преформулиран.

Бившият израелски премиер Бенямин Нетаняху беше интервюиран по саудитския телевизионен канал Al Arabiya, седнал пред карта на иврит и предупреждавайки за опасността от потенциална ядрена сделка с Иран. По-малко известен е Якоб Херцог, равинът, на когото беше позволено да служи на малка еврейска общност от чуждестранни работници в саудитската столица.

Когато Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Бахрейн подписаха с посредничеството на САЩ през 2020 г. договори за нормализиране на отношенията с Израел, които станаха известни като „Споразуменията на Ейбрахам“, имаше спекулации, че Саудитска Арабия ще ги последва.

За израелските лидери получаването на признание от Саудитска Арабия – геополитическият гравитационен кладенец в региона - би било желана награда и това едва ли ще се промени, независимо какво правителство ще бъде избрано след изборите по-късно тази година.

Те обаче не виждат нещата така, отчасти защото религиозната култура на Кралството и неговото регионално влияние диктуват различни политически модели от тези на по-малките му съседи. Израелски собственик на бизнес, посещаващ Рияд, все още не може да се обади директно по телефона до Тел Авив, да не говорим за извършване на паричен превод.

Джейсън Грийнблат, който беше специален пратеник за Близкия изток при бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и един от архитектите на споразуменията, каза, че саудитското ръководство „признава, че Израел може да бъде от огромна полза за региона“, дори ако все още не е готов да подпишете някакъв вид споразумение за нормализация на отношенията.

Грийнблат, който сега набира средства за инвестиции в блокчейн и криптотехнологии, казва, че това е неговият „стремеж“ да улесни саудитските инвестиции в Израел, въпреки че признава, че подобно нещо ще отнеме време.

Проучване на Вашингтонския институт за политика в Близкия изток предполага нарастващо разочарование от постигнатото от „Споразуменията на Ейбрахам“, като само 19% до 25% от анкетираните в Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн приемат това за нещо положително. И все пак постигането на тези договорки изглежда е насърчило приемането на неофициални връзки с Израел сред някои страни в Персийския залив.

Други продължават да изразяват неодобрение. През юли имамът на голямата джамия в Мека произнесе молитва срещу „узурпаторите, окупиращите евреи“. И когато израелски журналист, който пътува до Саудитска Арабия по време на юлското посещение на президента Джо Байдън, намери начин да влезе в свещения град, който е забранен за немюсюлмани, беше незабавно осъден.

В тази смесена политическа атмосфера саудитските власти твърдят, че решаването на проблема между израелци и палестинци остава в основата на тяхната политика.

Нормализирането на отношенията е „гранична офанзива, за която трябва да продължаваме да говорим“ и не е политическа цел сама по себе си, посочи през юни принцеса Рима бинт Бандар, посланик на Саудитска Арабия в САЩ.

Би било контрапродуктивно за Израел да натиска саудитците твърде силно, смята Йоел Гузански, старши научен сътрудник по политиката в Персийския залив в Израелския институт за изследване на националната сигурност. „Защо да прибързваме?“ пита той, добавяйки: „Всъщност така можете да навредите на връзката“.

Политическият пейзаж на САЩ е друга пречка, изтъква Алгашиан, тъй като саудитските лидери смятат, че президентът Джо Байдън едва ли има волята да предложи неща, които биха искали, включително гаранции за сигурност.

Все пак американският предприемач Брус Гърфейн е сред онези, които залагат, че дори сегашното постепенно отваряне ще бъде добро за бизнеса.

Гърфейн, който е евреин и семейството му живее в Израел, наскоро преминава през територията на Саудитска арабия със своя бял Nissan Armada, докато се прибира от Дубай за Йерусалим Това е 26-часово пътуване, като цялото разстояние е разкъсано на седмица, докато Гърфейн се среща с различни бизнесмени. Той работи върху бизнес ускорител, наречен Future Gig, свързващ израелски стартъпи със саудитския пазар и обратното, с акцент върху възобновяемата енергия, недостига на вода и пустинното земеделие.

Neom, урбанистичната визията на принц Салман за високотехнологичен град на брега на Червено море на 40 минути път с кола от Израел, също може да стимулира сътрудничеството между страните.

В популярен подкаст по арабско радио саудитският политически социолог Халид Ал Дакхил наскоро изложи идеите си за укрепване на икономиката на Кралството, засягайки ядрената енергия и военните, както и възможно партньорство, ако това си заслужава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още