IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чарлз обеща да служи на народа, изрази любов към покойната си майка и семейството си

Големият син на кралица Елизабет Втора стана крал след смъртта ѝ в четвъртък

21:15 | 09.09.22 г.
Крал Чарлз Трети и съпругата му Камила поздравяват събралото се множество при пристигането си в Бъкингамския дворец в Лондон. Снимка: EPA/БГНЕС
Крал Чарлз Трети и съпругата му Камила поздравяват събралото се множество при пристигането си в Бъкингамския дворец в Лондон. Снимка: EPA/БГНЕС

Британският крал Чарлз обеща да следва примера на майка си кралица Елизабет Втора, като се посвети на дълга. Той каза това в тържествено обръщение към нацията, в което говори също за любовта си към нея, съпругата си и децата си, предава Ройтерс.

Чарлз стана крал в четвъртък, след като Елизабет почина на 96-годишна възраст в шотландския си замък. Днес той пътува от Шотландия до Лондон и произнесе първата си реч като суверен.

„Кралица Елизабет изживя добре живота си – направи множество жертви в името на дълга към Обединеното кралство и скърбим дълбоко за кончината ѝ“, каза кралят в началото на обръщението си.

„Днес се обричам на този дълг до края на живота си“, допълни той.

Чарлз нарече покойната кралица вдъхновение и пример за него, похвали дълбокия ѝ личен ангажимент към службата на народа на Обединеното кралство и на останалите ѝ владения.

Чарлз говори още за дълбоката си тъга от загубата на майка си, като заяви, че тя е „безмерна“.

Новият монарх изрази признателност и към „скъпата си съпруга“ Камила, сега кралица-консорт, и към големия си син и престолонаследник Уилям и снаха си Кейт, на които присъди титлите принц и принцеса на Уелс.

Чарлз изрази също любовта си към по-малкия си син Хари и снаха си Меган, значителен жест към двойката, чиито отношения с останалата част от кралското семейство са обтегнати.

По-рано днес Чарлз пристигна в Бъкингамския дворец в момент, когато Обединеното кралство навлиза в период на национален траур, като спря колата си преди да премине през портите и обходи част от събралото се множество, за да се ръкува с хората и да приеме съболезнованията им. Това беше значим и нарочен жест, който показва, че новият държавен глава е решен да следва примера на майка си, като запази близки отношения между кралското семейство и обикновените хора, коментира Bloomberg.

Кралят ще има частна аудиенция с Лиз Тръс по-късно в петък. Новият премиер на Великобритания, която пое поста едва във вторник, ще присъства и на възпоменателна служба в катедралата „Сейнт Пол“.

Чарлз автоматично стана крал след смъртта на кралицата, но ще бъде официално признат за такъв на заседание на т. нар. Съвет по възкачването на престола в 10 ч. в събота. Същия ден Бъкингамският дворец ще обяви и датата и подробностите около погребението на кралица Елизабет Втора.

Американският президент Джо Байдън ще бъде сред световните лидери, които ще присъстват на погребението.

„След по-малко от седмица ще бъдем заедно като нация, като Общност на нациите и всъщност като световна общност, за да изпратим обичната ми майка в последния ѝ път“, каза Чарлз в обръщението си. „В нашата тъга нека си спомним и почерпим сили от светлината на нейния пример“, допълни той.

Чарлз, който според обществените допитвания не е толкова популярен, колкото майка му, сега има задачата да обезпечи бъдещето на кралската институция. Кралят беше известен в дългите си години като престолонаследник с активните си позиции в областта на околната среда и други теми, които понякога му навличаха критики, припомня Ройтерс. 

Той заяви, че сега това ще се промени. 

"За мен вече няма да е възможно да отделям толкова много от времето и енергията си за благотворителните инициативи и теми, които дълбоко ме вълнуват. Но зная, че тази значима работа ще отиде в доверените ръце на други хора", изтъкна Чарлз.

Той завърши обръщението си с пряко послание към покойната си майка. 

"На моята скъпа мама, която започва последното си голямо пътуване, за да се присъедини към скъпия ми покоен татко, искам да кажа само това: благодаря ти. Благодаря ти за любовта и посвещението ти на семейството ни и на семейството от нации, на които служи толкова усърдно през всички тези години. И нека ангели да пеят за твоя покой", каза Чарлз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още