IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лиз Тръс: Елизабет Втора беше скалата, върху която е изградена Великобритания

Целият свят скърби с нас, изтъква от своя страна бившият премиер Борис Джонсън

22:45 | 08.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Премиерът на Велокобритания Лиз Тръс. Снимка: Bloomberg L.P.
Премиерът на Велокобритания Лиз Тръс. Снимка: Bloomberg L.P.

В своето официално обръщение на британците относно кончината на Елизабет Втора премиерът на Обединеното кралство Лиз Тръс описа кралицата като „скалата, върху която е изградена страната ни“ и отдаде почит на края на „втората елизабетска епоха“, съобщава The Mirror.

Тръс, облечена в черно, описа смъртта на най-дълго управлявалия британски монарх като "огромен шок за нацията и за света".

Кралицата почина мирно този следобед в замъка Балморал, съобщиха от Бъкингамския дворец около час преди изказването на премиера.

В тържествено изявление пред „Даунинг Стрийт“ Тръс изтъкна опустошението, което е изпитала цялата страна при новината за смъртта на Елизабет Втора.

"Великобритания е великата страна днес, благодарение на нея", изтъкна още Тръс.

Тя описа кралицата като "самия дух на Великобритания", добавяйки: "Този дух ще издържи".

Говорейки едва на третия си ден като министър-председател на Великобритания, Тръс си припомни срещата с кралицата във вторник, когато я покани да състави правителство от нейно име. 

„Тя беше лично вдъхновение за мен и за много британци. Нейната преданост към дълга е пример за всички нас“, подчерта Тръс. „По-рано тази седмица, на 96 години, тя остана решена да изпълнява задълженията си, като ме назначи за свой 15-ти министър-председател“, припомня си още премиерът.

Тръс се превърна в първия човек, който приветства новия монарх на страната в лицето на крал Чарлз III, което беше потвърдено малко след това от Кларънс Хаус, домът на Чарлз и неговата съпруга Камила в Лондон.

„С отминаването на втората елизабетска епоха ние даваме началото на нова ера във великолепната история на нашата велика страна – точно както Нейно Величество би желала – като изричаме думите… Бог да пази краля“, заяви Тръс в своето телевизионно обръщение.

Политици от всички страни отдадоха почит на кралицата, чието управление обхващаше работата на 15 министър-председатели, като се започне с Уинстън Чърчил.

Лидерът на лейбъристите Кийр Стармър описа Елизабет Втора като "забележителен суверен" и каза, че нацията споделя дълбоката скръб, изпитвана от кралското семейство.

„Ние винаги ще ценим живота на кралица Елизабет Втора в служба и предаността ѝ към нашата нация и Британската общност; нашият най-дълго управлявал и най-велик монарх“, изтъкна Стармър.

Бившият британски премиер Борис Джонсън посочи, че това е "най-тъжният ден" за страната. „Тя изглеждаше толкова вечна и толкова прекрасна, че се страхувам, че бяхме повярвали, като деца, че тя просто ще продължи“, споделя Джонсън.

Той добавя: „Вълна след вълна от скръб се търкаля по целия свят, от Балморал - където са нашите мисли с цялото кралско семейство - и се разлива далеч отвъд тази страна и в цялата онази велика общност от нации, която тя толкова ценеше и която в замяна я ценеше“.

Тони Блеър, друг бивш премиер на страната, каза, че нацията е загубила „не само нашия монарх, но и матриарха на нашата нация, фигурата, която повече от всяка друга обедини страната ни, поддържаше ни свързани с нашата по-добра природа, олицетворяваше всичко, което ни кара да се гордеем, че сме британци“.

В своето изявление Блеър добави: „Ще я скърбим. Ще ни липсва. Но водещото чувство ще бъде благодарност, дълбока, сърдечна и искрена благодарност за това, което тя направи, за което се застъпи, за живота, който изживя и за това, което тя ни даде, нейните благодарни поданици“.

„Нейното управление беше наистина славно. И за нас беше голямо щастие тя да ни управлява“, добави бившият премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още