IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Революционната монархия на Елизабет Втора

Британската монархия не само оцеля в една демократична и егалитарна епоха, но и процъфтява 

22:25 | 08.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-дълго управлявалият британски монарх почина. Усещането е за смърт в семейството. Родена през 1926 г., годината, в която Джон Логи Бейрд прави първата публична демонстрация на телевизията, и коронована през 1953 г., годината на смъртта на Йосиф Сталин, кралицата е с британците от толкова дълго време, че само малка част от населението може да си спомни живота без нея. Тя е управлявала по-дълго от всеки друг британски монарх, изпреварвайки с лекота своята прапрабаба, кралица Виктория. Ръководейки се от принципа „Трябва да ме видят, за да ми повярват", тя се е срещала лично с безброй хора и е докоснала живота на милиарди чрез радиото и телевизията. Кой не си спомня нейните коледни изявления? Или пък утехата, която осигури по време на пандемията от Covid, когато цитираше обещанието на Вера Лин, че „ще се срещнем отново".

Сега тя си отиде, пише в свой коментар за Bloomberg Ейдриън Уудридж. 

Чудото на монархията ѝ бе, че оцеля в една демократична и егалитарна епоха. Всичко, което тя символизира - наследяване, а не заслуги, и назначаване, а не избор - е антитеза на всичко, което ни е скъпо като цивилизация. И все пак британската монархия не само оцеля, но и процъфтява. Елизабет не прие нито един от компромисите на „велосипедните монархии“ от скандинавския свят. Всъщност тя почти се наслаждаваше на това да не се поддава на компромиси. 

Как стана това? При подготовката си за работа кралицата е получила наръчник за това как да оцелее в „киселините на модерността“. Това е великата книга на Уолтър Бейджхот "Английската конституция", публикувана през 1867 г. в разгара на викторианския разцвет. Когато е била дете, заместник-проректорът на колежа "Итън" Хенри Мартен редовно е посещавал замъка Уиндзор, за да я учи на конституционните ѝ задължения, като е поставял особен акцент върху мъдростта на Бейджхот. Нищо в това преживяване не е нормално. Мартен се обръщал към самотната принцеса с „джентълмен", изнасяйки ѝ лекции, сякаш тя е от класа на итънците. Още по-сюрреалистично е това, на което той я е учил: че Великобритания е "прикрита република", че най-добрата квалификация за монарх е глупостта и че работата ѝ е да прекара живота си като фриволно разсейване от истинската дейност на правителството.

Бейджхот смяташе, че държавното дело е твърде сериозно, за да бъде оставено на масите. По-скоро управлението трябвало да бъде оставено на малък елит от сериозно мислещи хора, които разбират света. Но как бихте могли да накарате хората да приемат такова положение в една демократизираща се епоха? Отговорът се криел в отвличането на вниманието чрез монархията. Бейджхот се надявал, че хората ще се съсредоточат върху великолепните кралски особи в техните позлатени карети, които водят големия парад, докато „истинските владетели са скрити във второстепенни карети". „Никой не се интересува от тях и не пита за тях, но те се подчиняват безпрекословно и несъзнателно поради великолепието на онези, които са ги засенчили и предшествали".

Бейджхот също така заменя в центъра на своята драма индивида със семейството. Това е част от стратегията му за отвличане на вниманието. Според него обикновените хора - особено жените - се грижели 50 пъти повече за брака си, отколкото за една служба. Отвличането на вниманието служи и за легитимация: Хората са много по-склонни да се подчиняват на държава с човешко лице, отколкото на държава, която е просто абстракция. Предоставяйки на обикновените хора блестящи издания на универсални факти - като раждане, брак и смърт - кралското семейство също така закрепва дейността на правителството в обикновените човешки дела. Това е част от стратегията за омаскаряване.
 Флагът на Великобритания е спуснат наполовина след обявяването на смъртта на кралица Елизабет II в Лондон, Великобритания, в четвъртък, 8 септември 2022 г. Chris J. Ratcliffe/Bloomberg Флагът на Великобритания е спуснат наполовина след обявяването на смъртта на кралица Елизабет II в Лондон, Великобритания, в четвъртък, 8 септември 2022 г. Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
В схемата на Бейджхот кралското семейство трябва да се превърне от реликва на аристократичното общество в олицетворение на буржоазните добродетели. Задачата на Виктория е била да бъде едновременно императрица на Индия и пример за дружелюбния брак. Монархията остава физически викторианска. Дворците и тяхната украса отразяват вкусовете на кралицата-императрица. Големите събития продължават във викторианските си превъплъщения. Церемониалните униформи на гвардейците са толкова викториански, колкото и оперетите на Гилбърт и Съливан.

Но Елизабет II трябваше да изостави наръчника на Бейджхот и да измисли нов, изцяло свой. Никой днес не вярва, че кралицата е управлявала, както и царувала - а ако беше така, с право щеше да поиска промяна. Идеята, че монархията по същество е шоу, се приема за даденост. Тя е разсейване в смисъл на отклоняване на вниманието, а не на прикриване.

Семейното измерение на този спектакъл е широко застъпено. Монархията никога не е била по-популярна, отколкото когато ни предоставя блестящи издания на събития от жизнения цикъл като раждания, бракове и смърт. И все пак днешната монархия се провали в опита си да се представи като перфектното семейство от средната класа, което се намира на върха на британското общество. Далеч от това да бъдат пример за подражание, Уиндзор са преследвани от крайни версии на често срещани семейни болести - развод, изневяра, предателство, лицемерие. Ако сме празнували приказните бракове, то с ужас сме наблюдавали и как те са изпадали в адска язвителност.

Гениалността на кралицата се състоеше в това, че тя разбира, че монархията не отвлича вниманието, а представлява противовес на императивите на съвременния живот. Умните придворни обичат да подчертават начина, по който тя вървеше в крак с времето и модернизираше „Фирмата“, както тя обичаше да я нарича. "Всичко се е променило, освен кърпата ѝ", казва един от тях. Кралицата схвана великата сентенция на Едмънд Бърк, че за истинския консерватор смисълът на промяната е да остане същият, поне в нещата, които наистина имат значение. Монархията е ограничение на модерността или е нищо.

Най-очевидното постижение на кралицата е да осигури елемент на приемственост в свят, който е в трескава промяна. Либералният капитализъм е довел принципа на съзидателното разрушение до N-та степен - не само чрез създаването и унищожаването на компании, но и чрез постоянното пренареждане на ежедневието (когато си мислите, че сте се научили да използвате електронно банкиране, правилата се променят и трябва да усвоите нова система). И все пак всички популистки алтернативи на либералния капитализъм са изключително грозни - от джингоизма на крайната десница до престъпната клептокрация на Владимир Путин.

Кралицата олицетворяваше цивилизационната сила на традицията, която противодейства на промените, без да прибягва до бламирането на откровената реакция. Робърт Хардман, може би най-проницателният от „странното племе“ британски кралски наблюдатели, го казва добре: „Тя бе живото въплъщение на набор от ценности и период от историята. В Британия става дума за Тауър Бридж и червен двуетажен автобус, без да споменаваме Биг Бен, следобедния чай, селските празници и хълмовете с овчи стада в проливния дъжд. В по-широкия свят тя е фигура от кинохрониката, която просто е продължила да се движи в света на високата дигитална разделителна способност“. 

 

Няколко души възразиха срещу социалния свят, който тя въплъщава: Тя е част от 50-те години на ХХ век, запазена в 2020 г., и част от старите висши класи в една мултикултурна и демографска епоха. Най-голямата ѝ страст е спортът на кралете - конните надбягвания; ваканциите ѝ се прекарват в лов, стрелба и риболов в Балморал; нейните благодетелни спътници са херцози и графове. И все пак едно от забележителните неща в нейното управление е, че републиканизмът бе убит с камък. Защото колкото повече се променя светът, толкова повече британците жадуваха за приемственост. И каквото и да мислят за снимането през уикендите в Балморал, всички те могат да се съгласят с предимствата на двуетажните автобуси и Биг Бен.

Кралицата е живяла в епоха, в която служебните задължения излизат от мода. Меритократичният елит, който доминира в света, откакто Елизабет се възкачи на престола, е отчужден от света на дълга и службата. Вярвайки, че дължат положението си на заслуги, а не на късмет, тя мислят за това какво светът им дължи, а не какво те дължат на света. А живеейки в глобалната икономика, те нямат време за местни връзки и задължения.

За разлика от тях кралицата бе посветила живота си на изпълнението на задължения - и то не само на големите задължения, свързани с откриването на парламента и кралските обиколки, но и на малките - откриването на болници и участието в благотворителни акции. Цял живот тя живееше публично - дори когато беше на почивка, никога не можеше да се отпусне - и пътуваше неуморно в чужбина, за да поддържа жива идеята за Британската общност, една от най-големите ѝ страсти. Когато принц Алберт умира през 1861 г., кралица Виктория не се появява публично в продължение на години, с което си спечелва прозвището "вдовицата от Уиндзор" и предизвиква републикански настроения. Когато принц Филип умира, кралицата се връща на работа почти на следващия ден. 

Някои от безкрайните ѝ задължения може би са били очарователни. Тя се е срещала с повече световни лидери от всеки друг жив човек, включително не само с 13 американски президенти, но и с такива почти митични фигури като Уинстън Чърчил (който я плаши при първото ѝ качване на трона), Шарл дьо Гол и Нелсън Мандела. Дори когато се е срещала с очарователни хора, тя е била ограничавана от кралския протокол: Голяма част от работата ѝ със сигурност е била досадна. Може ли някой наистина да се наслаждава на рязането на ленти, гледането на народни танци или връчването на рицарски звания на дисководещи?

Принц Филип веднъж отбеляза, че това е живот, който никой не би избрал или за който не би отишъл доброволно (особено ако си наследил достатъчно пари, за да живееш безотговорно и самоотвержено).  

Но нейната отдаденост на дълга вървеше заедно с неизменното излъчване на достойнство. Това отново е противовес на един все по-демократичен свят, в който телевизионна звезда от риалити шоуто може да стане президент на Съединените щати, човек, който многократно е бил уволняван за лъжа, може да стане министър-председател на Великобритания, а ефирът все повече се доминира от ревящи маниаци. Кралицата беше в центъра на един алтернативен свят, в който всичко е на мястото си и има място за всичко - свят на реда, но и свят, в който има достатъчно място за медицински сестри и болногледачи, както и за дипломати и високопоставени лица, един тих свят, в който викането е забранено, а думите са малко и добре подбрани.

Бяхме строги към Бейджхот и неговата представа за монарха като средство за отвличане на вниманието. Но също толкова централна за неговата аргументация е идеята, че британската конституция се основава на разграничението между достойния и ефективния клон на властта. Достойната конституция се отнася до постоянните институции, които съществуват в един вид платонов идеален свят. Ефективната част принадлежи към непостоянния свят на политиците и техните борби за власт. Задачата на кралицата е да въплъщава първата, като в крайна сметка се подчинява на втората. Тя трябваше да чете програмата на правителството на деня и в същото време да въплъщава достойнството на държавата. 

Кралица Елизабет се справи отлично и с двете задачи. Тя се съгласи с промени, които бяха дълбоко чужди на нейната класа - буржоазния триумфализъм на Маргарет Тачър, от една страна, или премахването на наследствения принцип в Камарата на лордовете, от друга. Тя дори се подчини на Тони Блеър, когато той не се справи с кралската реакция на смъртта на Даяна, „народната принцеса". Тя изигра водеща роля в превръщането на Британската империя в общност на самоуправляващи се нации. В същото време олицетворяваше величието на държавата.

През следващите месеци, когато отмине първият шок от смъртта на кралицата, ще се говори много за бъдещето на монархията. Това разделение на властите със сигурност стана по-скоро по-важно, отколкото по-малко важно през последните години, когато се разразиха културните войни и се изостри темпераментът. Убеждението на Америка, че президентът е едновременно политически актьор и държавен глава, беше подложено на дълбоко изпитание от президентството на Тръмп. Във Великобритания е възможно да се отвращаваш от Лиз Тръс или Киър Стармър, но въпреки това с удоволствие да участваш в държавни мероприятия. Кралицата успя да направи забележителен трик, като запази монархията, която е едновременно величествена и аполитична. Показателно за нейното постижение е, че новият монарх ще бъде оценяван до голяма степен по способността му да направи абсолютно същия трик.

Кралицата е мъртва. Да живее кралят.
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

Финанси виж още