IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН предупреждава, че войната в Сирия може да се разгори отново

През последните месеци се наблюдава активизация по фронтовите линии, посочва се в доклад на организацията

21:27 | 14.09.22 г.
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

ООН предупреждава в нов доклад, че 11-годишната война в Сирия рискува отново да се разгори и да се върне към широкомащабни сражения. През последните месеци се наблюдава активизация по фронтовите линии, съобщава Ройтерс.

"Сирия не може да си позволи завръщане към широкомащабни сражения, но може би се насочва именно към това", коментира Пауло Серджо Пинейро, председател на комисията на ООН за Сирия.

През последните години интензитетът на гражданската война в Сирия намаля, след като Иран и Русия подкрепиха сирийския президент Башар Азад. Той успя да си върне 70% територията на страната. Междувременно САЩ подкрепяха кюрдските бойци, които победиха „Ислямска държава“ в региона. Турция от своя страна създаде буферна зона на границата си със Сирия.

"В някакъв момент имахме представа, че войната в Сирия е напълно приключила", заявява Пинейро пред журналисти в Женева, като добавя, че документираните в доклада инциденти доказват, че това не е така.

В доклада от 50 страници се констатира, че през първите шест месеца на тази година в цялата страна са се увеличили "тежките нарушения на основните права на човека и хуманитарното право".

Имат се предвид подновените сражения и бомбардировки, при които са загинали стотици цивилни. Има и нови разрушения на гражданската инфраструктура, като липсата на вода и храна са обичайни явления. В контролираните от правителството части се наблюдават репресии спрямо опозицията и населението.

Проблемите се разрастват с нарушените доставки на хуманитарна помощ заради сраженията. Пример за това е израелският удар по летището в Дамаск, което го извади извън строя за седмици.

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още