IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как страните с валута с лика на Елизабет II ще променят парите си?

Образът на покойната кралица присъства на банкноти и монети на 15 държави

15:34 | 17.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

След кончината на кралица Елизабет II мнозина се чудят какво ще се случи с банкнотите и монетите на Общността на нациите, които включват образа на монарха през по-голямата част от нейното 70-годишно управление.

Ликът на кралицата може да бъде открит на валутата на повече от 15 държави, най-населените от които включват Обединеното кралство, Австралия, Канада и Нова Зеландия. Списъкът включва Бермудските острови, както и нации, които използват източнокарибския долар. Парите в много от страните в Океания също са с портрета на кралицата.

Традицията повелява, че крал Чарлз III ще замени изображението на Елизабет II върху валутите на тези страни, въпреки че това все още не е обявено в повечето държави, пише CNBC.

В някои случаи ликът на монарха може да бъде заменен с нещо друго, както някои страни от Общността на нациите направиха през последните години, включително Ямайка и Сейшелите.

Но нека отправим поглед към известните промени в четирите най-големи държави, в които британският монарх присъства на валутата.

Великобритания

Образът на кралицата е на валутата на Обединеното кралство толкова дълго, че очевидно е имало известно объркване дали парите са все още валидни след смъртта на Елизабет II.

Изявление на властите тази седмица пояснява, че „кралицата ще продължи да бъде законно платежно средство“ в Обединеното кралство, какъвто е случаят и в други страни.

Очаква се портрет на крал Чарлз III да замени този на кралицата на валутата на Великобритания, като повече подробности ще бъдат разкрити едва след погребението на Елизабет II, гласи съобщение на централната банка.

В обращение има 4,5 млрд. стерлингови банкноти, така че замяната им с актуализираната валута вероятно ще отнеме около две години, пише The Guardian.

Австралия

Австралийската централна банка във вторник потвърди, че ще започне да сече монети с лика на крал Чарлз III през следващата година.

В момента банкнотата от 5 долара на страната включва портрета на кралицата и остава законно платежно средство. Образът ще бъде сменен, въпреки че все още няма гаранция, че ликът на Чарлз II ще бъде използван, твърди заместник-министърът на финансите на Австралия Андрю Лий.

Така или иначе сегашната 5-доларова банкнота няма да бъде изтеглена и ще остане в обращение „за години напред“, гласи изявление на централната банка.

Канада

В Канада ликът на кралицата присъства върху монетите и пластмасовите 20-доларови банкноти. Министерството на финансите, което има последната дума за промените в дизайна, не е обявило никакви планове за това какво ще замени портрета на Елизабет II.

Кралският канадски монетен двор заяви, че „промяната на монарха не изисква подмяна на монетите в обращение“.

Междувременно в социалните мрежи се спекулира относно потенциалната замяна на портретите на монарсите с нови дизайни. Проучване на общественото мнение, проведено от Pollara Strategic Insights дни след смъртта на кралицата, установи, че 56% от канадците биха се противопоставили на използването на лика на крал Чарлз III върху валутата.

Нова Зеландия

Крал Чарлз III ще замени изображението на кралицата върху всички монети на Нова Зеландия, както и на банкнотите от 20 долара.

Въпреки това, поради съображения за разходите, няма планирани незабавни промени, а новият дизайн ще се появи „след години“, обявиха от централната банка на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 17.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
wart
преди 1 година
Не разбрах ако " напечатат" с лика на тоя търтей Чарз III ако умре след няколко месеца кaкво ще стане- ?..За кaква демокрация говорят тези - надмеnни,,високомерни, хитри и подли колонизатори пирати облечени в скъпи костюми за да прикрият своята действителнто cu лице .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още