IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът: Кралицата бе стабилизираща сила в бурната епоха

Планираната за петък стачка на пощенските служители на Острова беше отменена, тъй като Обединеното кралство навлиза в 10-дневен траур

07:25 | 09.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
 Снимка: EPA/WILL OLIVER
Снимка: EPA/WILL OLIVER

Смъртта на кралица Елизабет II предизвика съболезнования от страна на световните лидери, като мнозина отбелязаха, че нейното дългогодишно управление е осигурило постоянство на света, обхванат от войни, пандемия и други кризи. 

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че тя е „определила една епоха".

„В един свят на постоянни промени тя беше стабилно присъствие и източник на утеха и гордост за поколения британци", каза Байдън в писмено изявление. „Седемте десетилетия на нейното историческо управление станаха свидетели на епоха на безпрецедентен човешки напредък и на напредъка на човешкото достойнство“. 

Байдън за последен път се срещна с Елизабет през юни 2021 г., когато тя го прие в замъка Уиндзор по време на посещението му в Обединеното кралство за срещата на върха на Г-7 в Корнуол.

96-годишната Елизабет, най-дълго управлявалият британски монарх, почина в имението си в Балморал, Шотландия, в следобедните часове на 8 септември, се казва в изявление на Бъкингамския дворец. По-рано тази година тя отпразнува своя платинен юбилей, с което отбеляза 70 години служба. 

В Лондон новоизбраният министър-председател Лиз Тръс обяви, че короната е преминала в ръцете на най-големия син на кралицата, крал Чарлз III.

„Бог да пази краля", каза тя. 

Той ще бъде официално провъзгласен за крал в петък на церемония, датираща от стотици години.

Европа скърби 

„Нейно Величество кралицата олицетворяваше приемствеността и единството на британската нация в продължение на повече от 70 години", заяви френският президент Еманюел Макрон в Twitter. „Пазя спомена за една приятелка на Франция, една сърдечна кралица, която завинаги беляза своята страна и своя век".

Германският канцлер Олаф Шолц приветства „ангажимента на кралицата към германско-британското помирение след ужасите на Втората световна война".

„Тя ще ни липсва, не на последно място нейното прекрасно чувство за хумор", каза Шолц. 

Италианският министър-председател Марио Драги заяви, че тя е „гарантирала стабилност по време на кризи и е успяла да съхрани ценността на традицията в едно общество в постоянна и дълбока еволюция".

Ирландският министър-председател Мишел Мартин отдаде дължимото на ролята на монарха за осигуряването на мира в Северна Ирландия, като заяви, че нейният „ангажимент и подкрепа за Споразумението от Разпети петък, помирението и взаимното разбирателство са от решаващо значение за развитието на положителните отношения на тези острови и са дълбоко ценени от ирландския народ".

Борис Джонсън, предшественик на Тръс, нарече четвъртък „най-тъжния ден в Обединеното кралство".  Отдаване на почит в Австралия. Снимка:  EPA/WILL OLIVER Отдаване на почит в Австралия. Снимка: EPA/WILL OLIVER

„В сърцата на всеки един от нас има болка от кончината на нашата кралица, дълбоко и лично усещане за загуба - много по-силно, може би, отколкото сме очаквали", каза Джонсън. 

Знамената вече са свалени наполовина, тъй като страната започва период на национален траур. 

В Лондон някои театрални постановки отмениха вечерните си представления, а известната Кралска ботаническа градина в Кю съобщи, че ще бъде затворена в петък. Планираната за петък стачка на пощенските служители беше отменена, тъй като Обединеното кралство навлиза в 10-дневен траур. Британските телевизионни мрежи пренасочиха програмите си към почит към кралицата.

Президентът Румен Радев изразява съболезнования на Негово величество Чарлз III по повод кончината на кралицата на Обединеното кралство Елизабет II

Президентът на България Румен Радев също изразява съболезнования на Негово величество Чарлз III, кралското семейство и народа на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия по повод кончината на Нейно Величество кралица Елизабет II.

„С нейната кончина Великобритания и светът губят забележителен държавник, белязал с живота и делата си цяла епоха“, заявява президентът Радев в съболезнователното си писмо. Държавният глава отбелязва, че кралица Елизабет II се нарежда сред великите личности в историята, които са имали възможността да ръководят с мъдрост и силен държавнически усет своя народ в сложни времена от историческото развитие на човечеството. „Незабравим за мен ще остане споменът от срещата и разговора ми с Нейно Величество“, подчертава още държавният глава в съболезнователното си писмо.

Специални отношения

В САЩ беше наредено знамената да бъдат свалени наполовина. Нюйоркската фондова борса запази минута мълчание.

„Мелания и аз винаги ще ценим времето, прекарано заедно с кралицата, и никога няма да забравим щедрото приятелство, голямата мъдрост и прекрасното чувство за хумор на нейно величество", заяви в изявление бившият президент Доналд Тръмп.

Друг бивш президент на САЩ, Барак Обама, отбеляза, че тя е работила с 15 министър-председатели „и безброй чуждестранни държавни глави".

„Тя слушаше в дълбочина, мислеше стратегически и беше отговорна за значителни дипломатически постижения", каза Обама в изявлението си. „И все пак, тя носеше висшите си титли с лекота - толкова готова да играе в комичен скеч за Олимпийските игри в Лондон, колкото и да записва разтърсващи послания за хората в Обединеното кралство по време на блокиранията заради Covid-19“. 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, чиято разкъсвана от войни страна се възползва от значителна британска помощ в конфликта си с Русия, написа в Twitter, че страната му изказва "искрени съболезнования на @Кралското семейство, цялото Обединено кралство и Британската общност във връзка с тази непоправима загуба. Нашите мисли и молитви са с вас“.

Руският президент Владимир Путин често е отправял нападки към Обединеното кралство заради подкрепата му за Украйна. Но в четвъртък официалният канал на Кремъл в Telegram съобщи, че Путин е изпратил съболезнования на крал Чарлз, като заяви, че майка му "с право се е радвала на любовта и уважението на своите поданици, както и на авторитет на световната сцена".

Британската общност

Министър-председателят на Сингапур Ли Хсиен Лун припомни работата на кралицата с Общността на нациите - асоциация от над 50 държави членки, много от които са били част от Британската империя. 

„Нейният принос към Обединеното кралство, Британската общност и дори към света ще остане в историята", каза той. 

В Индия министър-председателят Нарендра Моди заяви в Twitter, че кралицата „олицетворява достойнството и благоприличието в обществения живот". 

Няколко часа преди смъртта ѝ Моди преименува булевард в Ню Делхи, построен в чест на дядото на кралицата Джордж V - император на Индия по онова време, наричайки го символ на колониализма. 

В Канада министър-председателят Джъстин Трюдо заяви, че „в един сложен свят нейната стабилна грация и решителност донесоха утеха и сила на всички нас".

"Тя беше един от най-любимите ми хора на света и ще ми липсва толкова много", заяви Трюдо, 12-ият канадски лидер, който е служил по време на нейното управление, по време на изнесено заседание с членовете на кабинета си във Ванкувър. 

Министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардерн научи за смъртта на кралицата около 4:50 ч. (местно време) в петък в Уелингтън, когато полицай светва с фенерче в стаята ѝ, за да я събуди.

„Едва предишната вечер бях прочела някои от новините за здравословното ѝ състояние", каза Ардерн на пресконференция. „Затова, когато светлината на фенерчето нахлу в стаята ми, веднага разбрах какво означава това“. 

Ардерн заяви, че е дълбоко натъжена от кончината на кралицата, описвайки я като „необикновена".

Австралия обяви, че парламентът ѝ ще спре работа за 15 дни, за да почете кралицата. Премиерът на Австралия Антъни Албанезе отдаде почит на „специалното място в сърцето си", което кралицата е запазила за страната му като единствения управляващ владетел, посещавал някога страната от Общността - като се започне от първото ѝ пътуване през 1954 г., само осем месеца след коронацията ѝ.  Цветя пред британското посолство във Вашингтон. Снимка:  EPA/WILL OLIVER Цветя пред британското посолство във Вашингтон. Снимка: EPA/WILL OLIVER

„Това време на траур ще отмине, но дълбокото уважение и топлото отношение, които австралийците винаги са изпитвали към Нейно Величество, никога няма да изчезнат", каза Албанезе. „В думите на Нейно Величество може да се намери утеха: "Скръбта е цената, която плащаме за любовта“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още