IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският съюз е увеличил износа си на храна през юни

Същевременно блокът е намалил вноса на селскостопански и хранителни продукти

20:59 | 03.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

През юни Европейският съюз (ЕС) е увеличил износа си на селскостопански и хранителни продукти с 1% до 19,5 млрд. евро на месечна база, докато вносът е намалял със 7% до 14,5 млрд. евро, съобщи Европейската комисия в последния си мониторинг на търговията със селскостопански и хранителни продукти в ЕС, публикуван на нейния уебсайт.

„През юни 2022 г. търговията с агрохранителни продукти в ЕС достигна обща стойност от 34 млрд. евро, което е с 2,6% по-малко от предходния месец и с 24% повече от юни миналата година. Износът леко нарасна до 19,5 млрд. евро, което е с 1% повече на месечна база, докато вносът се оценява на 14,5 млрд. евро, което е със 7% по-малко спрямо май“, се казва в съобщението, цитирано от БГНЕС. 

В сравнение с юни 2021 г. износът е нараснал с 19,5%, а вносът - с 31%.

За периода януари-юни 2022 г. този износ възлиза на 108,5 млрд. евро, което е с 14% повече спрямо същия период на миналата година. Основните дестинации са Обединеното кралство, САЩ и Китай. В парично изражение най-голям ръст на износа са отбелязали Великобритания, САЩ и Мароко.

Вносът от ЕС възлиза на 81,8 млрд. евро за периода януари-юни тази година, което е с 32% повече. Основните доставчици са Бразилия, Обединеното кралство и САЩ, като Бразилия, САЩ и Китай бележат най-голямо увеличение в парично изражение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още