IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пореден олигарх се отказва от руско гражданство

Ексцентричният основател на онлайн банката Tinkoff е един от най-известните предприемачи в Русия

08:45 | 01.11.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Олег Тинков. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Олег Тинков. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg


Руският банкер и предприемач Олег Тинков се отказва от руското си гражданство заради агресивната война на Русия в Украйна. Той е взел това решение, защото „не може и не иска да бъде свързван с фашистка държава", която е „започнала война с мирния си съсед" и всеки ден убива невинни хора, пише Тинков в Instagram.

Той сподели снимка на удостоверение, потвърждаващо „края“ на руското му гражданство. Милиардерът се надявал, че още известни руски бизнесмени ще го последват, пише Тинков, „така че режимът и икономиката на (президента Владимир) Путин да бъдат отслабени и в крайна сметка той да бъде победен". Той „мрази Русия на Путин“, но „обича всички руснаци, които са ясно против тази безумна война“, предава DPA. 

Ексцентричният основател на онлайн банката Tinkoff е един от най-известните предприемачи в Русия. Банката е един от най-големите кредитори в Русия и има около 20 милиона клиенти. През 2020 г. Тинков се оттегли от поста си на председател на борда.

Още през април Тинков нарече войната на руския президент Владимир Путин в Украйна „безсмислена" и заяви, че 90% от руснаците са против нея. Той обясни неуспехите на руската армия с корупцията, като заяви, че цялата страна е „в капана на непотизма, връзкарството и раболепието“. „Генералите, които се събудиха от пиянството си, разбраха, че имат скапана армия“, написа Тинков в Instagram. В същото време той поиска Западът да даде на Путин възможност да се оттегли от войната, спасявайки имиджа си. Това е единственият начин да се сложи край на „клането“, каза Тинков. 

А самият Тинков попадна в санкционен списък на Великобритания в края на март.

И съоснователят на Revolut се отказа от руско гражданство 

Едва няколко часа по-рано пък стана ясно, че Николай Сторонски, 38-годишният съосновател и главен изпълнителен директор на базирания в Лондон финтех стартъп Revolut, също се отказва от руското си гражданство предвид откритото си противопоставяне на войната в Украйна. 

„Ник е британски гражданин. По-рано тази година той се отказа от гражданството си по рождение в Русия. Неговата позиция относно войната е публично достояние: войната е напълно отвратителна и той продължава решително да призовава за незабавно прекратяване на битките“, коментира говорител на Revolut.

Ходът на Сторонски е извършен преди баща му, изпълнителен директор на едно от подразделенията на руската „Газпром“, да бъде санкциониран от Украйна по-рано този месец, допълва говорителят. Новината беше съобщена първо от Telegraph. Ник Сторонски, съосновател на Revolut. Luke MacGregor/Bloomberg Ник Сторонски, съосновател на Revolut. Luke MacGregor/Bloomberg

Бивш търговец на деривати в Credit Suisse и Lehman Brothers, Сторонски, заедно с няколко партньори, създаде Revolut през 2015 г.

Състоянието на Сторонски се изчислява на 6,7 млрд. долара според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Alex Silver то всеки руснак е за затвора по определение ... най вече управляващите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Тоя си е за затвора по определение. Ще бяга навън, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още