IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WP: Иран ще помогне на Русия да строи безпилотни самолети за войната в Украйна

Твърди се, че Москва и Техеран са постигнали съгласие по план за сглобяване на ирански оръжия на руска територия

06:54 | 21.11.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/SERGEY SHESTAK
Снимка: EPA/SERGEY SHESTAK

След като в продължение на седмици украинските градове бяха опустошавани от ирански безпилотни самолети, Москва тихомълком е постигнала споразумение с Техеран да започне производството на стотици безпилотни самолети на руска територия, сочат нови разузнавателни данни, предоставени от американските и други западни агенции за сигурност и цитирани от Washington Post

Руски и ирански официални представители са финализирали сделката по време на среща в Иран в началото на ноември и двете страни бързо пристъпват към прехвърляне на проекти и ключови компоненти, което може да позволи производството да започне до няколко месеца, казват трима служители, запознати с въпроса.

Ако споразумението бъде напълно реализирано, то ще представлява по-нататъшно задълбочаване на руско-иранския съюз, който вече оказа решаваща подкрепа на отслабващата военна кампания на Москва в Украйна. Сдобивайки се със собствена монтажна линия, Русия би могла драстично да увеличи запасите си от сравнително евтини, но силно разрушителни оръжейни системи, които през последните седмици промениха характера на войната в Украйна.

Според служители на разузнаването от август насам Русия е разположила срещу Украйна повече от 400 ирански безпилотни летателни апарата, като много от тях са използвани за удари по обекти от гражданската инфраструктура, като например електроцентрали. След като беше принудена да изостави украинската територия, която нейните сили завзеха в началото на войната, Москва премина към стратегия на непрестанни въздушни атаки срещу украинските градове, използвайки комбинация от крилати ракети и самодетониращи се дронове, натъпкани с експлозиви, за да прекъсне електроснабдяването и водоснабдяването на милиони хора.

За Москва споразумението може да задоволи критичната нужда от прецизно управляеми боеприпаси, които са в недостиг след деветте месеца на сражения. Според служителите споразумението предлага и значителни икономически и политически ползи за Иран. Въпреки че Техеран се опитва да се представи като неутрален във войната в Украйна, появата на произведени в Иран безпилотни самолети над украинските градове предизвика заплахи за нови икономически санкции от страна на Европа. Иранските лидери може би смятат, че могат да избегнат нови санкции, ако дроновете се сглобяват физически в Русия, казват служителите.

Според служители по сигурността от двете държави, които са наблюдавали събитията, подробностите по иранско-руската сделка са били уточнени на срещата в началото на ноември, в която е участвал екип от преговарящи от руската отбранителна промишленост, които са пътували до Техеран, за да уточнят логистиката. 

Отделна делегация, ръководена от секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, пътува до Техеран на 9 ноември, за да обсъди, наред с други теми, икономическите санкции и друга „западна намеса" в делата на техните правителства според държавните руски и ирански медии.

Един от служителите, информирани за тайното споразумение, описва агресивните усилия на двете страни да улеснят производството на ирански безпилотни самолети в Русия. „От вземането на решения до изпълнението се преминава бързо", каза служителят. „Движат се бързо и има голяма скорост“. 

Множество страни от НАТО, включително САЩ, също са се запознали с разузнавателните данни, но правителствени служители отказват да обсъждат подробности. Белият дом отказва да коментира конкретния доклад за сътрудничество между Русия и Иран.

Но говорителката на Съвета за национална сигурност Адриана Уотсън заяви в изявление за The Washington Post: „Иран и Русия могат да лъжат света, но не могат да скрият фактите: Техеран помага за избиването на украински цивилни граждани, като предоставя оръжия и подпомага Русия в нейните операции. Това е още един знак за това колко изолирани са както Иран, така и Русия".

„Съединените щати - заедно със съюзниците и партньорите си - използват всички средства, за да разкрият, възпрат и се противопоставят на предоставянето на тези боеприпаси от страна на Иран и на използването им от Русия срещу украинския народ. Ще продължим да предоставяме на Украйна критичната помощ в областта на сигурността, от която тя се нуждае, за да се защитава, включително системи за противовъздушна отбрана", добави Уотсън.

Говорител на руското посолство във Вашингтон препрати репортерите към Министерството на отбраната на Руската федерация, което не е отговорило на молбата за коментар.

А говорител на Мисията на Иран в ООН в Ню Йорк призна, че Иран и Русия „поддържат двустранно сътрудничество в областта на отбраната, науката и изследванията, което предхожда началото на украинския конфликт“. 

Въпреки че Техеран публично декларира своя неутралитет във войната, Иран „приоритизира увеличаването на сътрудничеството в областта на отбраната с други държави" през двете години след изтичането на резолюцията на ООН, ограничаваща възможността на Иран да продава оръжие, заяви Махди Нуриан, министър-съветник на мисията.

„След предполагаемите твърдения за използване на ирански безпилотни летателни апарати в конфликта в Украйна Иран поиска съвместна експертна среща с украинските власти за разглеждане на тези твърдения", заяви Нуриан. „Досега бяха предприети значителни стъпки в съвместния диалог между иранските и украинските експерти по отбрана и той ще продължи, за да се изчистят всички недоразумения по този въпрос“. 

Украинският президент Володимир Зеленски остро разкритикува решението на Иран да доставя оръжие на Русия и призова за нови санкции срещу ислямската република. „Нейното съучастие в руския терор трябва да бъде наказано", заяви той в телевизионна реч на 6 ноември.

След като преди това отричаше да е доставял дронове или ракети на Русия, по-рано този месец ирански говорител призна, че Техеран е продал някои от своите дронове на Москва, но го е направил преди руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Това твърдение беше поставено под въпрос след независими експертизи на свалени безпилотни летателни апарати, намерени на територията на Украйна. Някои от дроновете съдържаха ирански части с печат с дата на производство февруари 2022 г., което поставя под съмнение дали самолетите са могли да бъдат сглобени, изпратени в Русия и разположени преди началото на войната.
Разрушени сгради в централната част на Херсон. Снимка:  EPA/OLEG PETRASYUK Разрушени сгради в централната част на Херсон. Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK
Иран има дългогодишен опит в доставката на оръжия на протехерански милиционерски групи, както и в подпомагането на ключови съюзници за започване на местно производство на ракети и безпилотни самолети с ирански дизайн. Сред бенефициентите в миналото са правителствата и шиитските милиции в Ливан, Йемен и Сирия, казва Майкъл Найтс, специалист по военните въпроси и сигурността в Близкия изток от Washington Institute for Near East Policy.

Русия е използвала забранени противопехотни мини?

Междувременно по данни на Международната кампания за забрана на противопехотните мини (ICBL) Русия е използвала в Украйна поне седем различни вида противопехотни мини, забранени от международната общност. Според годишния доклад на Landmine Monitor това е единствената страна освен Мианмар, която е прибегнала до такива оръжия между средата на 2021 г. и октомври 2022 г. Мините са открити и частично разчистени в районите, отвоювани от Украйна. Москва обвини Киев, че сам е поставил противопехотни мини. Тази информация обаче не може да бъде проверена по независим начин.

Често противопехотните мини са с размерите на длан и могат да бъдат разпръснати на големи площи от земята или от въздуха чрез ракети. Те лежат в земята и се взривяват, когато някой се приближи или стъпи върху тях. Повечето от жертвите са цивилни граждани. В доклада се посочва, че през 2021 г. повече от 5500 души са били убити или ранени от противопехотни мини и други боеприпаси, оставени в земята. Според доклада военната диктатура в Мианмар използва противопехотни мини, за да предотврати нападения срещу инфраструктура като тръбопроводи, кули за мобилни телефони или компании за суровини.

Недържавни субекти са използвали противопехотни мини в поне пет държави, включително Колумбия, Индия и Демократична република Конго. В поне 60 държави действащи противопехотни мини все още лежат в земята. В доклада се посочва, че единадесет държави все още произвеждат тези оръжия. Най-важните от тях са Индия, Иран, Мианмар, Пакистан и Русия. САЩ не са сред 164-те държави - страни по конвенцията, но администрацията на президента Джо Байдън спазва забраната за производство. През 2021 г. Шри Ланка стана 94-ата държава, която съобщи за унищожаването на целия си арсенал от противопехотни мини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: evlogi абе то едно време и сглобяването на Жигула (краден модел на Фиат от 50-те) не беше трудно, ама и тогава не им се отдаваше.... иначе си прав, не изглежда трудно за нормалните хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 5
evlogi
преди 1 година
Сглобяването на дронове едва ли е сложна работа, даже ва,тниците ще се справят с това.Трудното е да успеят да запълнят вакуума , който царува между ушите им...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
Естествен сговор на мюсюлмански държави против православието ... Най-мирната и безаналогова държава в света , ще лепи лепенки със звездичка върху доставени готови правоверни ракети , за да руши църкви и трафопостове в Украйна ... Класика ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още