IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се подтотвя за нова мобилизация?

Институтът за изучаване на войната твърди, че има индикации, че руските власти вече действат за увеличаване на войските

14:33 | 19.11.22 г. 17
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Руските власти „се подготвят за по-нататъшни тайни усилия за мобилизация“, за да увеличат числеността на войските, твърди Институтът за изучаване на войната, цитиран от Bloomberg.

В Telegram канали в Русия са обсъдени индикатори, че Кремъл се подготвя за нова мобилизационна вълна, казват базираните в САЩ военни анализатори. На 31 октомври руският президент Владимир Путин обяви официалния край на предходната частична мобилизация, организирана от Кремъл.

Междувременно беше разпространена снимка на чернова на призовка до мъж от Санкт Петербург, която му казва да се яви за служба през януари. Руски „микроблогъри“ също разпространиха информация, че общата мобилизация ще започне през декември или януари, допълва институтът. Според него „е очевидно, че руските власти никога не са спирали напълно усилията за мобилизация“.

Междувременно руските войски продължиха атаките си срещу украинска инфраструктура, като нови седем ракети удариха град Запорожие в петък вечерта, оставяйки без отопление хиляди хора. Увредена е индустриална инфраструктура, сочи предварителен военен доклад. Ракетни експлозии са повредили тръбопроводи, прекъсвайки централен канал за около 123 жилищни сгради, в които живеят над 17 хил. души. Очаква се температурите в региона да спаднат почти до нулата в събота през нощта.

Над 1000 ракети и дронове са ударили енергийни цели след инвазията на Русия през февруари, обяви правителството на Украйна. Столицата Киев остава за дълги периоди без електричество.

Най-ожесточени сухопътни боеве продължават да се водят в района на Донецк, в източната част на Украйна, обяви президентът на страната Володимир Зеленски.

От своя страна, японският премиер Фумио Кишида заяви, че международната общност трябва да продължи да работи заедно за оказването на натиск върху Русия във връзка с инвазията в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 19.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 олееее, ти да те свалям ли искаш... за това ли е било всичкото? хахахахахаха, няма да се оттегля, по скоро по малко ще се занимавам с неуката ти и проссста особа ! ... иначе знам, че истината боли... личи си че често са ти казвали че си глууупак! ... сигурно и на държавната работа на която си, чшфа се подиграва с теб, но ти нямаш топлки да напуснеш, щото никъде няма да те вземат! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Да не те *болат забите*? Скучно ти е, защото не можеш да ме свалиш на твоето ниво и да ме биеш с рутина. Ти си тук да ръсиш карруцарски мъдрости и да ти отговарят. Няма да ми липсваш, ако се оттеглиш. Но аз ще те наглеждам, защото съм ти длъжник. Никой през живота ми не ме е наричал *прозз, глууупав и тъъпп*, а ти, с благословията на администраторите на този *инвесторски* сайт, го правеше всекидневно и по няколко пъти на ден. Дължа ти съответното внимание, Заби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Tikva007 иванушка глууупака, мислиш ли че ще си губя повече времето с теб? започва да ми става скучно да чета локумите които разтягаш....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Прощавай, но ми стана интересно и ще те питам: в кои среди и сред какви хора това отдолу, което си написал, минава за остроумно? Там със сигурност вярват, че руснаците крадат чипове от миялни и перални и се самообстрелват в Запорожката АЕЦ. Много те надцених с Башмайстора! Ти си онзи от бригадата му, който имаше само една реплика: *Болат ме забите*. Ще проверя дали си има име, иначе ще те кръстя Забчо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Импeраторът кога е курса, "как да продам бяла техника втора ръка, на хора без пари?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 година
До: Импeраторът: И ти парите ги правиш като твоя прототип Пурко. Пророк за един ден. Машина за парцалли и Слонът от Странджа. Насам народе! Не мечтаеш ли за емиграция в САЩ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 12
Импeраторът
преди 1 година
РФ го чака контролиран разпад. Който е учил химия ще разбере. Който е учил история ще проумее. Който иска да направи пари от това - запишете се на курса ми - "Края на СССР2 и как да спечеля от разграбването му".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 17
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Знам, Бърборино, знам, че четеш правичните хора за Съюза. Даже не само ги четеш, ами им вярваш. И не само им вярваш, ами и тук ни ги проповядваш. Иначе откъде у теб толкова въображение, че да измислиш зелената енергетика на Европа или краденето на битова техника за захранване с чипове на руския ВПК. Проблемът е, че едни неща пишат и говорят твоите вождове, а други неща се случват в реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 12
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Смешен , чета внимателно значимите хора за Съюза ни ... Ти четеш ли ги ?! Немците са изпратили зенитна артилерия , която да "чупи като орехи" иранските фърчила ... Ингилизите също ще изпратят , хамериканците изпращат HAWK , испанците изпращат Shorad Aspide ... Украинците ще опазят . И ще натирят рашибозука . Само в празните *** на изрожденчета се меткат агресии за масква , ленинград , и пр. атавизми и завоевателни примитивизми . Но нормално за двуклетъчните наследници на АТАКА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Драги ми Смехурко , гледам нещо ново си съчинил , за да ме срамиш ... :))) ... Успех с окончанието 007 ?! Постигна ли заветната цел ?! Начеша ли си суетата ?! ... Предполагам рашибозука пренастройва ПВО ракети за наземни цели и бъхти с тях от снобария , а не щото му липсват по складовете други . Също така бъхти с ирански дронове за да прави оборот на аятоласите , щото са стари дружки , а и по религиозни причини иранските фърчила бият по-точно по православните трафове ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още