IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се подтотвя за нова мобилизация?

Институтът за изучаване на войната твърди, че има индикации, че руските власти вече действат за увеличаване на войските

14:33 | 19.11.22 г. 17
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Руските власти „се подготвят за по-нататъшни тайни усилия за мобилизация“, за да увеличат числеността на войските, твърди Институтът за изучаване на войната, цитиран от Bloomberg.

В Telegram канали в Русия са обсъдени индикатори, че Кремъл се подготвя за нова мобилизационна вълна, казват базираните в САЩ военни анализатори. На 31 октомври руският президент Владимир Путин обяви официалния край на предходната частична мобилизация, организирана от Кремъл.

Междувременно беше разпространена снимка на чернова на призовка до мъж от Санкт Петербург, която му казва да се яви за служба през януари. Руски „микроблогъри“ също разпространиха информация, че общата мобилизация ще започне през декември или януари, допълва институтът. Според него „е очевидно, че руските власти никога не са спирали напълно усилията за мобилизация“.

Междувременно руските войски продължиха атаките си срещу украинска инфраструктура, като нови седем ракети удариха град Запорожие в петък вечерта, оставяйки без отопление хиляди хора. Увредена е индустриална инфраструктура, сочи предварителен военен доклад. Ракетни експлозии са повредили тръбопроводи, прекъсвайки централен канал за около 123 жилищни сгради, в които живеят над 17 хил. души. Очаква се температурите в региона да спаднат почти до нулата в събота през нощта.

Над 1000 ракети и дронове са ударили енергийни цели след инвазията на Русия през февруари, обяви правителството на Украйна. Столицата Киев остава за дълги периоди без електричество.

Най-ожесточени сухопътни боеве продължават да се водят в района на Донецк, в източната част на Украйна, обяви президентът на страната Володимир Зеленски.

От своя страна, японският премиер Фумио Кишида заяви, че международната общност трябва да продължи да работи заедно за оказването на натиск върху Русия във връзка с инвазията в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 19.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 9 rate down comment 20
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Бърборино, някога замислял ли си се, че с твоята склонност да го играеш Делфийския оракул, прецакваш тренда, един вид - урочасваш благоприятното развитие на събитията? Ето, вземи всичките си аргументирани есета за зелената енергия и виж днешните статии за ситуацията в Европа - по-черна енергетика от това - здраве му кажи! Та внимавай и с Украйна, че тук всички й стискаме палци. Да не оплескаш и там нещата с тези НАТОвски стандарти и *Нероден Петко*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 12
Tikva007
преди 1 година
До: data: И на трима - една миялна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 25
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Бърборино, събираш екзалтирани читатели тук с твоите репортажи директно от фронта. Според тях, действително руснаците се стягат да си карат новогодишните празници зад Урал, защото Москва може да бъде бомбардирана от НАТО-украинската армия. Би трябвало това да е неизбежно, защото още през март-април им свършиха ракетите и сега се бият с миялни машини срещу НАТОвските стандарти. Жалко, че Ген. Марк Мили не те чете, защото неговите прогнози са ситуацията към януари са други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 9
data
преди 1 година
Стара совецка тактика : на двама солдати един брой карабина !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: zelka007 идват празници, подготвят много подаръци от добра воля! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 22
Zlato
преди 1 година
Руските войници оборудвани с палки за борба с безредиците :) То верно, че за укро-наци-тата патроните са скъп лукс, но Инвестор, моля малко по-сериозно :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 13
zelka007
преди 1 година
Хаха ... да пращат още заомбита ... с/у обучени по НАТОвски стандарт войници , оборудвани по НАТовски стандарт , и въоръжени по НАТОвски стандарт ... Дори не ги прибират като отстъпват ... Не знам що , ама са започнали изселване от Лисичанск и евакуират офицерите ... Нещо не им е сгода там май ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още