IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаквано ОПЕК+ запази непроменен добива си на петрол

Страни членки на картела са изразили притеснение от наложения таван върху цената на руския петрол

16:24 | 04.12.22 г. 3
Централата на ОПЕК във Виена. Снимка: EPA/БГНЕС
Централата на ОПЕК във Виена. Снимка: EPA/БГНЕС

ОПЕК+ се договори да се придържа към целите си за добива на петрол на заседание в неделя, докато петролните пазари се затрудняват да оценят въздействието на забавящата се китайска икономика върху търсенето и наложения от Г-7 таван върху цената на руския петрол върху предлагането, предава Ройтерс.

Решението беше взето два дни след като страните от Г-7 се договориха за таван върху цената на руския петрол.

ОПЕК+, която включва представители на Организацията на страните износителки на петрол и съюзници, включително Русия, разгневи САЩ и други западни страни през октомври, когато се договории да намалят добива с два милиона барела дневно, около 2% от световното търсене, от ноември до края на 2023 г.

Вашингтон обвини картела и един от лидерите му, Саудитска Арабия, че взема страната на Русия въпреки войната на Москва в Украйна.

ОПЕК+ твърди, че е намалила добива заради по-слабите перспективи пред икономиката. Цените на петрола намаляват от октомври заради по-бавния растеж на китайската и световната икономика и по-високите лихви и това предизвика пазарни спекулации, че картелът може отново да свие добива.

Но в неделя групата на петролните производители реши да запази политиката си непроменена. Ключовите ѝ министри ще проведат заседание на 1 февруари в рамките на мониторингов комитет, а заседание в пълен състав е планирано за 3-4 юни.

В петък страните от Г-7 и Австралия се договориха за таван от 60 долара върху цената на доставяния по море суров петрол от Русия, за да лишат руския президент Владимир Путин от приходи, като в същото време запазят притока на руски петрол на световните пазари.

Москва заяви, че няма да продава петрола си по този таван и анализира как да отговори.

Много анализатори и министри на страните членки на ОПЕК твърдят, че таванът върху цената е смущаващ и вероятно неефективен, тъй като Москва продава по-голямата част от петрола си на страни като Китай и Индия, които отказаха да осъдят войната в Украйна.

Таванът върху цената на руския петрол не е бил обсъждан на заседанието на ОПЕК в събота и на срещата на ОПЕК+ в неделя.

Руският вицепремиер Александър Новак заяви в неделя, че Русия по-скоро ще намали добива, отколкото да доставя петрол при ценовия таван и заяви, че той може да засегне други производители.

Запознати източници разкриха пред Ройтерс, че редица страни членки на ОПЕК+ са изразили притеснение от тавана, като са заявили, че антипазарната мярка може в крайна сметка да бъде използвана от Запада срещу всеки производител.

САЩ заявиха, че мярката не е насочена срещу ОПЕК.

JP Morgan съобщи в петък, че ОПЕК+ може да направи преглед на добива през новата година въз основа на нови данни за тенденциите при търсенето от Китай и придържането на потребителите към ценовите тавани върху добивания руски суров петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 04.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Alex Silver .. абсолютна лъжа, както обикновенно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Швейцария и ФРГ въвеждат забрани за ползване на електромобили, поради очакванията за дефицит в електоснабдяването. Честито на печелившите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
По-скъпият петрол е добра новина . Силно се надявам , че ще ореди трафика из държавата в скоро време ... :))) ... Това първо . И второ ще стимулира по експедитивното електрифициране на транспорта ... в краткосрочен и средносрочен план . Някой от антиваксърете-газовици , следил ли е статистиката за консумация на нафта в ЕС тази година как се движи ?! Преди да започне с тържествените и апокалиптични дитирамби ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още