IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще мисли за ответни мерки за съхранение на конкурентоспособността

Лидерите на общността приканиха енергийните министри да намерят компромис за таван на цената на газа

11:42 | 16.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските лидери възложиха на Европейската комисия да извърши анализи и през януари 2023 г. да даде предложения за мобилизиране на всички подходящи инструменти, които да позволят съхранението на конкурентоспособността на европейската икономика. Това е записано в заключенията след края на Европейския съвет късно снощи. Като част от очакванията са посочени облекчаване на административните процедури и подобряване на условията за привличане на инвестиции.

"С оглед на въздействието на високите цени на енергията в Европа, Европейският съвет подчертава, че е важно да се съхрани икономическата, промишлената и технологичната база на Европа и да се запазят равните условия на конкуренция в световен мащаб", посочват лидерите на страните от общността.

Европейският съвет очаква от ЕК още и предложение и оценка на въздействието относно структурната реформа на пазара на електроенергия в общността, включително относно въздействието на цените на газа върху цените на електроенергията.

В своето заключение след срещата лидерите на общността приканват енергийните министри да вземат решение относно мерките за решаване на газовата криза. Следващото заседание на Енергийния съвет е насрочено за 19 декември. Страните от общността имат разногласия в преговорите за таван на цената на природния газ и вече няколко поредни заседания ресорните министри не могат да намерят компромиса. От него обаче зависи изпълнението на още мерки, като например общи покупки на природен газ и плановете за ранни действия при извънредни ситуации за следващия зимен сезон.

Идеята за таван на цената на газа се подкрепя силно от Франция и още 14 държави от ЕС, сред които и България. Мярката не се фиксира върху произхода на газа - като санкция срещу Русия, а като цяло целта е подкрепа за европейската икономика срещу високите енергийни цени.

На срещата си, която приключи късно снощи (15 декември) лидерите на общността одобриха и девети пакет санкции срещу Русия, в който са включени ограничения за доставка на електроника и части с възможна двойна употреба, както и срещу близо 200 физически лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 16.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още