IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският Конгрес прие законопроект за 1,7 трлн. долара за държавно финансиране

Законопроектът предвижда 772,5 млрд. долара за програми в САЩ, 858 млрд. долара за отбрана, както и 44,9 млрд. долара в помощ на Украйна

22:00 | 23.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Контролираната от Демократическата партия Камара на представителите на САЩ прие законопроект за правителствено финансиране на стойност 1,66 трлн. долара, който осигурява рекордно голямо военно финансиране и осигурява извънредна помощ на Украйна, часове преди крайния срок за одобрението, изтичащ в полунощ, съобщава Ройтерс.

Законопроектът за разходите за фискалната година, приключваща на 30 септември, беше одобрен с 225 гласа „за“ срещу 201 „против“, след като получи зелена светлина ден по-рано в Сената.

Сега законодателството отива в Белия дом, където се очаква да бъде подписано от президента Джо Байдън.

Ако законопроектът беше отхвърлен, федералните агенции и министерства трябваше да започнат да освобождават служители и да прекратят несъществените услуги след полунощ.

Гласуването отбеляза закриването, за всички практически цели, на 117-ия Конгрес, който донесе големи победи на Байдън през последните две години. Те включват огромен законопроект за стимулиране на компенсациите от пандемията от COVID-19, първата голяма мярка за инвестиции в инфраструктура от много години насам и законопроект, осигуряващ милиарди долари в борбата с изменението на климата.

Въпреки че част от работата по по-голяма част от въпросните законодателства беше извършена на двупартийно ниво, законопроектът за 1,66 трлн. долара се сблъска с противопоставянето на републиканските консерватори в Камарата на представителите и някои консерватори в Сената.

Консервативните републиканци в Камарата на представителите разкритикуваха общата цена на законопроекта, който според тях е пълен с разточителни разходи, които подклаждат инфлацията в САЩ.

Законопроектът от над 4000 страници беше приет в четвъртък в Сената с 68 гласа „за“ срещу 29 „против“, като в подкрепа на законодателството се обявиха 18 републиканци в Сената, включително лидера на малцинството в Сената Мич Макконъл.

Лидерът на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти нарече законопроекта "чудовищен" и "едно от най-срамните действия", които е виждал в Конгреса. Маккарти присъства, когато стотици поддръжници на Доналд Тръмп нахлуха в Капитолия на 6 януари 2021 г.

Маккарти, който се стреми да стане следващият председател на Камарата на представителите, иска да спечели подкрепата на своите най-консервативни републиканци, които твърдят, че той все още не е събрал достатъчно подкрепа, за да спечели тези избори на първото гласуване на 3 януари.

Крайнодесните републиканци настояват за дълбоки съкращения на вътрешните разходи, които този законодателен "омнибус" не постига.

Законопроектът предвижда, наред с другото, 772,5 млрд. долара за програми в САЩ и 858 млрд. долара за отбрана.

За Украйна е предвидена помощ на обща стойност 44,9 млрд. долара: Така пакетът включва около 9 млрд. долара за военна помощ за Украйна и почти 16 млрд. долара за икономическа и хуманитарна помощ.

Освен това се планират 12 млрд. долара за попълване на запасите от боеприпаси и складовете на американската армия след доставките за Украйна. Други 7 млрд. долара са предназначени за допълнителни разходи на американските войски в Европа.

Лидерът на демократичното мнозинство Чък Шумър го нарече малко преди гласуването „едно от най-важните решения за бюджета от дълго време насам. „Броят на хората, на които помага, е огромен“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 23.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ratten
преди 1 година
Законопроектът предвижда, наред с другото, 772,5 млрд. долара за програми в САЩ и 858 млрд. долара за отбрана.за отбрана!? каква ирония
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още