IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо сондажните компании в САЩ няма да откликнат на призива на Белия дом?

Очакванията за срив на акциите и недостига на оборудване не позволяват на компаниите от шистовата индустрия да потърсят растеж в добива

22:35 | 28.12.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

По-рано този месец главният енергиен съветник на Белия дом Амос Хохщайн нарече компаниите за добив на шистово гориво „неамерикански“ заради отказа им да увеличат производството на петрол въпреки многобройните призиви на администрацията в тази връзка. Сега индустрията отвръща на удара. Главният изпълнителен директор на Pioneer Natural Resources Скот Шефийлд, един от най-откровените ръководители в индустрията, индиректно обясни на Белия дом, че сондажните компании няма да добиват повече и това е. И той се позова на ясна причина, пише Oilprice.

Говорейки пред Financial Times, Шефийлд каза, че връщането към растеж на производството сега ще доведе до отлив на инвеститори, като същевременно се очаква енергийните акции ще се сринат. И ето защо никоя публична сондажна компания няма да отговори на призивите на Белия дом, обяснява Шефийлд.

„Трябва да осъзнаете: когато произвеждате 2 процента възвръщаемост на вложения капитал, в крайна сметка се оказвате на дъното на S&P 500“, изтъква Шефийлд пред FT. „И така, ако в крайна сметка направим това, което той иска от нас, ще се озовем отново на дъното на S&P 500“, добавя ръководителят на Pioneer.

Натискът на инвеститорите за по-висока възвръщаемост е една от причините, дадени както от индустрията, така и от анализаторите за настоящото нежелание на сектора в САЩ да започне да увеличава добива, както винаги е правел в миналото, когато цените растат.

Тези инвеститори от години наблюдават как сондажните компании изгарят парите си, за да превърнат САЩ в най-големия производител на петрол в света. След това трябваше да наблюдават целия този срив през 2020 г., когато цените на петрола паднаха под нулата за първи път в историята, въпреки че спадът беше кратък.

Сега, две години по-късно, нещата са много различни както при цените на петрола, така и по отношение на сондажните компании. Изглежда никоя компания няма амбицията да види точно колко петрол може да произведе, ако вложи ума и ресурсите си в това. Вместо това тези концерни отново се учат на капиталова дисциплина и приоритизират своите акционери след, може да се каже, години на пренебрежение.

В резултат на това енергийните акции се представят най-добре на борсата тази година, изтъква Шефийлд. Малко вероятно е някоя енергийна компания да рискува това представяне само за да отговори на призивите на президентската администрация, която от самото начало е против цялата петролна индустрия.

И все пак има и чисто практически ограничения, както отбеляза Шефийлд пред FT. Услугите за разработване на петролни находища са по-скъпи, отколкото преди няколко години. Към това може да се добави и недостигът на оборудване.

Призивите на Белия дом до петролната индустрия имаха забележително кратък хоризонт, като фокусът беше насочен върху настоящето и включваше очевидното предположение, че с малко добра воля индустрията може да добави още един милион барела дневно към производството.

Засега обаче това е физически невъзможно и заплахите за налагане на данък върху неочакваната печалба не успяват да променят решението на сондажните компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 28.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Да не говорим за заплахата за данъка върху извънредните печалби..Увеличете добива и печалбите си, пък аз ви обещавам да ги обложа с допълнителни данъци...Е,какво по-логично послание от това, за да поощриш инвестициите...Изкукуригала работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Сънливият Джо от първият си ден води борба с тази индустрия и обявява идването на новото бъдеще, и сега очаква тези компании да увеличат инвестициите и добива си?Ей на това му се вика раздвоение на личността
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
Проучване и добив у Пуевен не са ги научиле да понижат налегането на газокондензата и ша духне свещичката редовното правителство покрай сик с меката вода у Банкя..https://***.youtube.com/watch?v=lrpXArn3hII
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още