IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея изстреля още три ракети в безпрецедентната година на военни тестове

През 2022 година Северна Корея е изстреляла 70 балистични ракети, от които 8 междуконтинентални

10:12 | 31.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Woohae Cho/Bloomberg
Снимка: Woohae Cho/Bloomberg

Северна Корея изстреля три балистични ракети в морето в източната част на Корейския залив, съобщават военните на Южна Корея, цитирани от Ройтерс. Бреговата охрана на Япония съобщава за две ракети, допълва NHK.

Това е 37 ракетен тест, който извършва Северна Корея през тази година като бяха изстреляни повече от 70 ракети, сред които и 8 междуконтинентални. Появиха се и спекулации, че Пхенян е тествал и ядрено оръжие през изминалите месеци, отбелязва още Ройтерс.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Изстреляните тази сутрин (31 декември) ракети са с около 350 километра обсег на действие, потвърждават военните и на Южна Корея, и на Япония, анализирайки данните от теста.

В Сеул отчитат поредното изстрелване на балистични ракети като провокация, която разрушава мира и стабилността на Корейския полуостров. В страната настояват Пхенян да преустанови тези действия, които са нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Bloomberg обаче отбелязва, че лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун просто се възползва от геополитическата обстановка днес - едва ли Русия и Китай ще гласуват отново резолюция срещу Пхенян на фона на войната в Украйна и обтегнатите отношения между Москва и Запада.

В началото на седмицата пет дрона на Северна Корея навлязоха във въздушното пространство на Южна Корея, което накара военните в страната да вдигнат бойна авиация, за да ги неутрализира. Това е първата подобна ескалация на напрежението между двете страни от 2017 година насам.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 31.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Ким Чен Ун рече, че пъри ще удари с атомни бомби и янките се изпариха яко дим. Мекушавият Путин се кълне, че пъри никога няма да употреби ядрено оръжие и "партнерите" му се качиха на главата. С нерешителната си и мекушава политика Путин ще докара света до ядрена война. Вервайте ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още