IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шпиони, кеш и луксозни хотели - корупционното разследване на ЕС се насочва и към Мароко

Разследващите вярват, че бившият евродепутат в сърцето на "Катаргейт" Пиер Антонио Панцери е получил подкупи и от Рабат

11:30 | 11.01.23 г.
Снимка: Thierry Monasse/Getty Images
Снимка: Thierry Monasse/Getty Images

Пиер Антонио Панцери и семейството му очакваха да посрещнат новата година в петзвезден хотел в Маракеш, за който се твърди, че е плащан от мароканското правителство. Вместо това бившият италиански евродепутат, съпругата му и дъщеря му я прекараха в ареста, пише Financial Times.

Панцери се превърна в централна фигура в разследването за корупция, което шокира Европейския парламент през декември, когато белгийската полиция нахлу в сградите му и иззе над 1,5 млн. евро кеш от домовете на Панцери и още двама заподозрени.

Катар, смятат прокурорите, е използвал Панцери и мрежата му да подобри имиджа си в Брюксел преди Световното първенство по футбол. Но 67-годишният италианец не е новобранец в играта: разследващите подозират, че той е получавал подкупи и подаръци от марокански официални лица в продължение на десетилетие в замяна на влияние върху политиката на ЕС.

До 2019 г., когато не успя да бъде преизбран за Европейския парламент, Панцери беше отговорник на институцията за отношенията ЕС-Мароко, защитник на човешките права и чест посетител на луксозния курорт в Маракеш Ла Мамуния, където някога е отсядал Уинстън Чърчил (и може би по ирония на съдбата името означава „убежище“ на арабски – бел. ред.).

Според преписи на подслушани разговори, описани пред FT, семейство Панцери е получило подаръци от Абдеррахим Атмун, посланик на Мароко в Полша, и е планирана седмица престой в Ла Мамуния за сметка на Рабат.

Съпругата и дъщерята на Панцери са под домашен арест в Ломбардия и чакат да бъдат прехвърлени в Белгия, където е задържан той, тъй като прокурорите твърдят, че и двете са знаели за корупционната схема.

Адвокатът на Панцери е отказал коментар за тази история, както и външното министерство на Мароко. Адвокат на съпругата и дъщерята на Панцери твърди, че не са направили нищо лошо.

Отношенията на Панцер с марокански представители стигат десетилетие назад до времето, когато е бил ръководител на делегацията на ЕП ЕС-Магреб. Между 2011-19 г. Атмун е бил съпредседател на съвместна парламентарна комисия ЕС-Мароко заедно с Панцери и често е пътувал до Италия.

Парламентарни документи показват, че Панцери е имал благоприятни възгледи към мароканското правителство още през 2010 г., когато призовава Европейската комисия да отпусне повече средства за страната. Резултатите от гласуванията му също показват положителни гласове за търговското споразумение между ЕС и Мароко и споразумението за рибарството.

Разследването в корупция, започнало още през 2021 г., стартира с проучване на елементи от отношенията на Мароко с ЕС. Фокусът е върху лобистките усилия на Рабат върху правото на риболов и признаването на мароканския суверенитет върху спорна територия със Западна Сахара, казват двама запознати източници.

По-голямата част от Западна Сахара е под марокански контрол, но подкрепяният от Алжир „Фронт Полисарио“ иска независимост, а референдум в ООН, който да определи съдбата на територията, е в застой от десетилетия.

През 2021 г. съд на ЕС анулира две търговски и риболовни споразумения между Брюксел и Мароко, тъй като хората от Западна Сахара не са били не са били правилно консултирани, въпреки че те остават в сила заради течащо обжалване.

Миналата седмица белгийските прокурори поискаха парламентът да отнеме имунитета на двама евродепутати, заподозрени в участие в схемата на Панцери. Един от тях е наследникът му като човек на Мароко в Европейския парламент – Андреа Коцолино. Той наследява и помощника на Панцери, който е в белгийски арест заедно с бившия си шеф.

Коцолино бе „временно отстранен“ от Демократическата партия на Италия. Евродепутатът не е отговорил на искания за коментар, а адвокатите му са отказали такъв. В изявление пред италианската агенция Ansa неговите адвокати казват, че той няма „нищо общо с престъпленията“ и са готови за премахване на депутатския му имунитет.

Чарлз Танък, бивш британски евродепутат, който е автор на доклад за правата на човека през 2013 г., критикуващ нарушения от страна на Мароко, казва, че не знае за опити за подкупване от страна на Мароко, но че Панцери изглежда постоянно се е опитвал да смекчи критиките към Рабат.

Панцери винаги е бил учтив и е твърдял, че просто иска да осигури прилични отношения с правителствата в региона, казва Танък пред FT. „Бях абсолютно поразен, когато чух за обвиненията“.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел миналата седмица посети Рабат и каза, че е обсъдил обвиненията с мароканското правителство.

„Очевидно сме загрижени за събитията, които бяха отразени в пресата. Те са обезпокоителни и обвиненията са сериозни“, каза Борел след срещата.

„Позицията на Европейския съюз е ясна: не може да има безнаказаност за корупцията, нулева толерантност към нея“, добави той.

Външният министър на Мароко Насер Бурита каза след срещата с Борел, че партньорството на страната му с ЕС е подложено на „непрекъснат съдебен тормоз и повтарящи се медийни атаки... особено в парламента”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още