IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джанет Йелън: Без извънредни мерки САЩ ще изпаднат в неплатежоспособност

Финансовият министър на най-голямата икономика в света призова политиците във Вашингтон да увеличат тавана на националния дълг

20:51 | 13.01.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън. Снимка: Bloomberg L.P.
Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън. Снимка: Bloomberg L.P.

Американското финансово министерство ще започне да предприема специални счетоводни маневри на 19 януари, за да избегне нарушаване на лимита на дълга на САЩ, заяви финансовият министър Джанет Йелън, призовавайки политиците във Вашингтон да увеличат тавана, за да предотвратят изпадането в неплатежоспособност, съобщава Bloomberg.

 „Периодът от време, който могат да продължат извънредните мерки, е обект на значителна несигурност“, пише Йелън в писмо до двупартийните лидери в Конгреса в петък. Все пак „е малко вероятно парите и извънредните мерки да бъдат изчерпани преди началото на юни“, добавя тя.

Писмото поставя началото на това, което вероятно ще бъде продължителна, интензивна политическа битка за фискалната политика на САЩ - сблъсък, който може да помрачи финансовите пазари и да добави допълнителни препятствия пред икономика, която вече е изправена пред риск от рецесия. Икономистите очакват Министерството на финансите да остане без пари около август, ако таванът на дълга не бъде увеличен.

Лидерите на републиканците в Камарата на представителите казват, че ще настояват за съкращаване на разходите в замяна на съгласието за увеличаване на лимита на дълга. Но демократите, които контролират Сената, и президентът Джо Байдън отхвърлят подобни маневри и искат директно увеличение, каквото Конгресът предложи на бившия президент, републиканеца Доналд Тръмп.

Текущият лимит на дълга или общият дълг, който Министерството на финансите може да издаде, е малко под 31,4 трлн. долара. Той беше определен през декември 2021 г., когато Конгресът го повиши с 2,5 трлн. долара.

В момента правителството е на около 78 млрд. долара от достигане на лимита.

В писмото си Йелън казва, че извънредните мерки на Министерството на финансите биха включвали забавяне на някои плащания, например вноските към пенсионните планове на федералните служители, за да се осигури известна свобода за извършване на други плащания, които се считат за съществени, включително тези, свързани със социалното осигуряване и дълговите инструменти.

„Жизненоважно е Конгресът да действа своевременно, за да увеличи или задържи лимита на дълга“, пише Йелън, добавяйки:. „Неспазването на задълженията на правителството би причинило непоправима вреда на икономиката на САЩ, на поминъка на всички американци и световната финансова стабилност“.

Ако Министерството на финансите изпадне в неспособност да издаде нов дълг и след това остане без пари, правителството на САЩ ще просрочи финансовите си задължения. Анализаторите на Wall Street казват, че рискът от неизпълнение не се очертава до втората половина на 2023 г., след като извънредните мерки, които Министерството на финансите използва, за да избегне превишаване на тавана, бъдат изчерпани.

През 2021 г. Йелън предупреди, че при такъв сценарий федералните служители ще останат без заплати, а социалните помощи ще спрат, наред с други неща. Освен ако техните плащания не са приоритетни, инвеститорите в държавни ценни книжа няма да получат лихвени плащания или да си върнат главницата по падежиращи книжа като облигации.

Някои икономисти и облигационни стратези предупреждават за сътресенията, наблюдавани през 2011 г., когато таванът на дълга накара S&P Global Ratings да понижи суверенния рейтинг на САЩ от AAA. Акциите се сринаха по целия свят и потребителското доверие в САЩ беше помрачено, подкопавайки икономическото възстановяване след финансовата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 3
SnaGi
преди 1 година
32 трлн. дълг без никакви тенденции за намаление, а само нагоре. Трябва да се инвестира повече от 800млрд годишно за армия, че скоро отказващите да използват долара държави трябва да бъдат отказани от тази демократична идея. 32 трлн-долар-инфлация :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 12
danchomentata
преди 1 година
Слава на Украйна! На героите слава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 12
danchomentata
преди 1 година
Хампарцумян за еврото: Представете си княз Борис I да прави референдум дали да приеме християнството "...полуграмотните да гласуват против еврото..."https://***.bgonair.bg/a/28-denqt-on-air/292092-hampartsumyan-za-evroto-predstavete-si-knyaz-boris-i-da-pravi-referendum-dali-da-prieme-hristiyanstvoto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още