IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лорънс Самърс: Все още има риск от рецесия за САЩ през тази година

Работата на Фед по повишаването на лихвените проценти за озаптяване на инфлацията вече наближава своя край, прогнозира бившият американски финансов министър

20:10 | 13.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Бившият американски финансов министър Лорънс Самърс. Снимка: Bloomberg L.P.
Бившият американски финансов министър Лорънс Самърс. Снимка: Bloomberg L.P.

Бившият американски финансов министър Лорънс Самърс заяви, че икономиката на САЩ все още е изправена пред риска от рецесия тази година въпреки обнадеждаващите новини от последните седмици, съобщава Bloomberg.

Той предупреди, че човек трябва да внимава с прогнозите, добавяйки: „Бих се придържал към мнението, че тази година е по-вероятно да има рецесия, отколкото не“.

Самърс говори ден, след като бяха публикувани последните данни за потребителските цени в САЩ, които показаха допълнително забавяне на годишния темп на инфлацията до 6,5% - най-ниското ниво от октомври 2021 г.

Финансовият експерт отбеляза, че има доказателства за „ограничаване на заплатите“ в резултат на забавяне на печалбите през декември.

Професорът от Харвардския университет и платен сътрудник на телевизия Bloomberg от известно време прогнозира, че ще е необходима рецесия, за да се охлади достатъчно инфлацията в САЩ, така че да съответства на целта на Федералния резерв от 2%.

Работата на Фед по повишаването на лихвените проценти за озаптяване на инфлацията вече наближава своя край, прогнозира Самърс.

„В този момент е малко преждевременно да мислим за пауза, но се приближаваме много повече до този ден“, посочва той.

Очаква се служителите на Фед да повишат основния си лихвен процент с 25 базисни пункта на 1 февруари, според търговията с фючърси. Това би представлявало забавяне спрямо предходните увеличения.

Покачване на разходите за труд в САЩ. Източник: Bloomberg Покачване на разходите за труд в САЩ. Източник: Bloomberg

„По-оптимистичните възможности“ за предотвратяване на икономически спад изглеждат „по-правдоподобни днес, отколкото преди няколко месеца“, изтъква Самърс. В същото време ръстът на потребителските цени над 6% е „все още невъобразимо висок“ в сравнение с периода преди пандемията, допълва той.

Ключов измерител за наблюдение ще бъде индексът на разходите за труд за последното тримесечие на 2022 г., изтъква Самърс. ECI - по-широка мярка за разходите за труд в сравнение с индикатора за месечните почасови доходи - е "златният стандарт" на такива показатели, категоричен е бившият финансов министър.

Този доклад трябва да бъде представен на 31 януари, ден преди Фед да обяви следващото си решение за лихвените проценти. През първото тримесечие на миналата година ECI отчете най-големия си ръст от 1997 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още