IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ увеличи заплатите на 4200 служители с 3,5%, за да избегне стачки

Увеличението на общото възнаграждение ще бъде насочено към по-нископлатените служители, за да ги предпази от понижението на стандарта на живот

16:44 | 25.01.23 г.
Управителят на Английската централна банка Андрю Бейли. Снимка: Bloomberg L.P.
Управителят на Английската централна банка Андрю Бейли. Снимка: Bloomberg L.P.

Английската централна банка (АЦБ) се споразумя да увеличи заплатите с 3,5% за своите 4200 служители, както и да извърши еднократно увеличение от 1% за определени позиции, съгласно споразумение за облекчаване на ефектите от инфлацията, което беше прието от синдиката Unite, съобщава Bloomberg.

Увеличението на общото възнаграждение ще бъде насочено към по-нископлатените служители, за да ги предпази от понижението на стандарта на живот, като по-добре платените позиции ще получат по-малки увеличения от 1%.

Увеличението влиза в сила тази година, като управителят на АЦБ Андрю Бейли, чието годишно възнаграждение за 2022 г. възлиза на 598 хил. паунда (737,5 хил. долара), отказа увеличение на заплатата.

Unite, който представлява повече от 600 служители в АЦБ, прие сделката, с което се предотвратява риска от стачка. Работници в публичния сектор, включително медицински сестри, учители и служители в сферата на железопътния транспорт, излязоха по улиците, за да протестират срещу ниските предложения за увеличение на трудовите възнаграждения като опит за частична компенсация на ускорената инфлация.

Профсъюзът подчерта, че за по-нископлатения персонал пакетът е значително по-щедър от договорените 3,5% - и близо до сегашното ниво на инфлация от 10,5%. Те не само ще получат по-големи увеличения на заплатите и добавката от 1%, но ще има допълнително еднократно плащане от 1000 паунда за тези, които печелят по-малко от 40 хил. паунда тази година, и допълнителни 500 паунда за тези с годишни доходи от 40 до 45 хил. паунда.

Персоналът, чиято позиция изисква да работи от място, като например охраната и служителите по поддръжката, ще получи допълнително плащане от 750 паунда както този месец, така и следващия януари, за да покрие разходите за транспорт. АЦБ също така се споразумя за допълнителен ден отпуск, увеличавайки общият брой дни на година до 26 плюс регламентираните почивни дни за всички работещи (bank holidays) и за разширяване на пакета от обезщетения за цялата компания, за да включва застраховка за зъболечение.

Устойчивостта при покачването на заплатите във Великобритания тревожи АЦБ. Източник: Bloomberg Устойчивостта при покачването на заплатите във Великобритания тревожи АЦБ. Източник: Bloomberg

Подобно на други ръководители на централни банки, Бейли призова за ограничаване на заплатите, за да бъде спряно увеличаващото се разминаване между заплати и цени. Бейли се опасява, че подобни мащаби споразумения за увеличение на трудовите възнаграждения ще ускорят допълнително инфлацията, тъй като компаниите се опитват да компенсират разходите за заплати чрез повишаване на цените, създавайки вредна обратна връзка.

Бейли трябва да търси баланс в преговорите в АЦБ за борба с инфлацията с нуждите на персонала, който също страда на фона на криза, която се случва веднъж на поколение. Още през 2017 г. персоналът заплаши със стачка заради заплатите.

Като се има предвид ролята му в борбата с инфлацията, споразумението на АЦБ заплашваше да стане символично, поради което поддържането на основното увеличение на средната заплата под контрол беше от решаващо значение. Нивото на инфлацията е пет пъти над целта на АЦБ от 2%.

За средностатистическия служител на АЦБ пакетът предвижда общи увеличения на заплатата от 4,5% за тази година.

Това е по-малко от 7,2-процентния ръст на трудовите възнаграждения в частния сектор във Великобритания.

Икономисти очакват инфлацията да се забави тази година, тъй като цените на бензина и храните вече падат.

Миналата година служителите на АЦБ си осигуриха увеличение на заплатите от 1,5%, предхождано от 1,25-процентното увеличение през 2021 г.

През декември Европейската централна банка (ЕЦБ) договори със служителите си увеличение на възнагражденията от 4,07% за 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още