IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли България да защити статута на розовото масло пред Европейската комисия?

Кметът на Казанлък Галина Стоянова и евродепутатът Андрей Новаков съобщиха за проблем, свързан с регламент за етеричните масла

11:33 | 02.02.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Държавата трябва да се намеси с всичките лостове на влияние и да поиска от Европейската комисия регламент за защита на етеричните масла, за да не бъдат контролирани по реда на химичните продукти. За това настоя пред Bulgaria ON AIR кметът на Казанлък Галина Стоянова.

„Промяната засяга всички земеделски продукти, от които се извличат етерични места", поясни тя и съобщи, че за подготовката за изменение на регламента е разбрала от кмета на побратимения на Казанлък френски град Грас.

По думите ѝ засега този проблем се оказва неизвестен за правителството и парламента. Стоянова не скри тревогата си и за поминъка не само за Долината на розите, но и за цялата държава. „2900 са производителите на розово масло в България, които са в Панагюрище, Карлово, Стрелча, Сопот и Казанлък“, посочи тя и заяви, че е застрашен не само техният поминък, но и културата на цяла Европа. Тя напомни какви са предимствата на розовото масло за човешкия организъм и предупреди за икономическия ефект от забраняването на етеричните масла в здравеопазването, хранителната и парфюмерийната индустрия.

За да защити българския интерес, с казуса се заема евродепутатът Андрей Новаков. Той е категоричен, че все още никой не е тръгнал да забранява розовото масло, но Европейската комисия планира да промени начина, по който регулира неговото производство.

"Разбирам тревогите на всички, които си изкарват прехраната с това. Розовото масло е част от нашата национална идентичност. Надявам се на бърз отговор от Европейската комисия, черно на бяло нищо не са публикували. Факт е, че кметове от Франция алармират за този проблем, говорих с част от тях. Разбирам, че рафинирането на розовото масло трябва да се приравни на химически продукти като белина", коментира Новаков.

Той отбеляза, че няма логика, след като етеричните масла се произвеждат от растения, чието производство не вреди на околната среда, да се третират като химични продукти.

Новаков поздрави кмета на Казанлък, че веднага се е заела с решаването на проблема, за да подготвят навреме защитата на розовото масло и се надява да срещне разбиране в Европейската комисия, за да се подготвят за защита на производството на розово масло и другите етерични култури в Европейския парламент.  

Българският евродепутат е убеден, че планираното българско изложение в Европейския парламент през пролетта, свързано с отглеждането на рози и производството на розово масло, ще покаже традицията, като изтъкна, че на нито едно място по света не могат да бъдат възпроизведени условията, в която расте "Роза Дамасцена".

Новаков напомни, че розовото масло се изнася по цял свят и засяга парфюмерийната и козметичната индустрия на компании, които печелят милиони.

Готов ли е Казанлък за празника на розата?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още