IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десислава Дончева: Бизнесът залага на уникални напитки с розово масло за пробив в Китай

Програмата на Пекин за насърчаване на международните връзки на фирмите ще облагодетелства навлизането на български стоки там, посочи експертът

16:28 | 19.01.23 г.

Наблюдаваме създаването на нови продукти за хранителна консумация с розово масло, насочени към китайското потребление и китайския вкус. Розопроизводителите в България се ориентират към продукти с по-висока добавена стойност и сред тях са много интересни енергийни и обикновени напитки с изключителен дизайн. За инициативата, чиято цел е българските производители да се позиционират по-добре на пазара в Китай, съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Десислава Дончева, председател на Българо-китайската камара за индустриално развитие.

Тя потвърди, че България остава една от вратите на Китай към Европа, но докато вносът от там расте, износът на български стоки отчита спад. Според нея ограниченията покрай кризата с Covid и проблемите в логистиката са основните причини зад този спад, но потвърди, че българските производители са използвали периода, за да се пренастроят и променят продуктите, които ще предлагат на китайския пазар.

Дончева очаква продукти, като студен чай с розово масло, да имат голям успех в Китай. По думите ѝ, за това помага променената стратегия в разработването на продукти и маркетинга на българските малки и средни предприятия, които са възприели идеята, че за да пробият на китайските пазари, трябва да се инвестира.

„Отварянето на Китай след Covid и програмата на Пекин за насърчаване на развитието на международните връзки на малки и средни предприятия ще облагодетелстват по-силното навлизане на български стоки там“, прогнозира председателят на Българо-китайската камара за индустриално развитие.

Ще реализира ли проекта си голям китайски производител на соларни панели и цялостни решения за соларна енергия? Защо Orient International Holding продължава с интереса си да използва България и Балканите за развитие на своите логистични инициативи? Как политиката на китайското правителство ще насърчава малкия и средния бизнес? Ще успее ли Пекин да реши започналия демографски спад с развитието на технологии? Как ще се отрази новата рамка за защита на чуждестранните инвестиции в Китай ще разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" можете да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още