IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетилетия може да са нужни за разминиране на Украйна

В страната все още има невзривени мини от двете световни войни, сочат данни на експерти

15:42 | 19.02.23 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна е най-минираната държава в света, сочат данните на Mines Advisory Group (MAG), която работи в различни части на света, обхванати от военни конфликти. От организацията обясняват, че още преди началото на пълномащабната война територията на страната е била заминирана от взривни устройства, останали от Първата и Втората световна война, както и положените през 2014 година, с началото на първите военни действия от страна на Русия в страната - в Донбас и Крим.

След 24 февруари ситуацията се влошава съществено и 40% от територията на страната са заминирани, което я прави най-заминираната в света. Пълното прочистване ще отнеме милиони инвестиции и много време - дори и десетилетия, коментират от MAG на своя сайт.

На територията на Украйна могат да бъдат открити противотанкови и противопехотни мини, невзривени боеприпаси и т.н, разказва в свой материал и украинската информационна агенция УНИАН. Основните райони, където работят сапьорите, са Донецка, Николаевска, Харковска и Херсонска област. От началото на войната експертите са неутрализирали 316 хил. взривни предмета и повече от 2100 авиобомби.

Ситуацията е различна - в някои региони, като например деокупираната още през миналата пролет Черниговска област, са обследвани 39 хил. хектара площи и са неутрализирани почти 50 000 устройства, но все още има забрана за посещение на крайградски зони. Данните сочат, че 18 души са загинали от взривяването на различни устройства на територията на областта. Някои от тях са по време на обработването на селскостопанските площи.

За прочистването на регионите се използват основно роботи, но има нужда и от увеличаване на броя на сапьорите. Това вече е в ход - преди войната в Държавната служба за извънредни стуации са работели към 600 сапьори, а днес те са повече от 1000. Плановете са през 2023 година броят им да се увеличи до 1500 души.

Желаещите да започнат тази работа се подготвят в един от най-известните центрове за това на Балканите- Mine Action Team (MAT) в Косово. Там инструктурите имат практически опит, запазени са и реални минни полета, на които се провежда обучението. Войната в Косово приключи в края на 90-те години, но едва сега разминирането е вече към своя край, отбелязва УНИАН.

Обучението продължава няколко седмици и курсът струва 6500 евро, разказват от центъра пред украинските журналисти. След началото на войната в Украйна собствениците на центъра организират група за подкрепа на страната и обучението на част от украинците е безплатно, за други се намират спонсори.

Кучето Патрон. Снимка: President.gov.ua Кучето Патрон. Снимка: President.gov.ua

Освен на апаратурата, сапьорите могат да разчитат и на кучета, които само за няколко месеца се научават да откриват експлозиви, а породата няма значение.

Един от най-прочутите сапьори в Украйна е кучето Патрон от породата Джак Ръсел териер. Неговият водач разказва, че той е бил домешен любимец, но е проявил отлични качества при тестове и днес е най-прочутото куче в Украйна.

Според експертите един сапьор може да прегледа до 25 кв. метра на ден за един работен ден. От значение са още и метеорологичните условия - работата ми не може да продължи при дъжд и ниски температури, което означава, че в момента разминирането на страната е замразено. В Косово може да се работи по разминиране най-много до 200 дни годишно, а в Украйна и по-малко заради по-студените зими, отбелязват още УНИАН.

Опитът и на Грузия

Територията на Грузия също е заминирана - и от войната през 2008 година, и заради военните действия в Абхазия и Осетия. Минирани са и военните бази, използвани от по съветско време, разказва военният журналист Темур Кигурадзе. В момента той обучава свои колеги за работа в близост до фронтовата линия.

В окупираните от Русия територии на Южна Осетия и Абхазия и до днес може да има големи минни полета, тъй като не се допускат международни организации, които да оценят ситуацията. По данни на Международната организация на червения кръст от края на 90-те години в Грузия от мини са загинали повече от 200 души, а 1000 са ранените. 60% от тях са цивилни граждани, а взривните устройства могат да бъдат на най-неочаквани места.

Опитът в Грузия показва, че дори и след сапьорите могат да останат мини, които да се взривят. Това се е случило в училище в грузинско село. Крава активира мина в двора на училището, където преди това са играли деца. За щастие този случай се е разминал без жертви, разказва журналистът.

Експертите са категорични - има някои правила, които са задължителни за заминирани зони - придвижване само по асфалтови и бетонни пътища, избягване на изоставени сгради, автомобили и места, където са били разположени военни и на подозрителни предмети. Хората трябва да избягват разходките в горите и дори градините около градовете, в които са се водили бойни действия.

И най-важното - не изпадайте в паника, а се обадете на властите, ако откриете подозрителни предмети, мини или други взривни устройства.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 19.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
ratten
преди 1 година
До: zelka007 зелка, ти от много зор объркА темите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
вероятно ще получат и Ф16 , но първите им западни изтребители ще са JAS 39 Gripen ... вече са поръчани ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 7
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
*** - opки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС Митя, торба лой, а защо украинци заминирали? Заради прииждащи москалски ***. Куда рищуски ботуш стъпил, идва мизерия и гадост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
mr. Yoda
преди 1 година
The dark side of the Force! Говнокомандващ кокаинисимус Зеленски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
Р?мператоръ
преди 1 година
Че те сами си я минираха, бе.... В Запорожието руснаците разминираха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още