fallback

След земетресението Турция си задава един въпрос: Защо бяхме неподготвени?

Въпреки че страната събира специален данък за помощ при бедствия, хаосът продължава да властва, а парите потъват в магистрали

10:24 | 11.02.23 г. 11
Автор - снимка
Създател

След като земетресение уби хиляди край Истанбул през 1999 г., млад мъж, който беше кмет на града, даде тласък на политическата си кариера, като пиеше чай с оцелелите в палатките им и питаше къде е държавата.

Сега президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е изправен пред собствен тест, свързан със земетресението. Пет дни след двата силни труса, които доведоха до смъртта на над 20 хил. души, скръбта в Турция се превръща в гняв – голяма част от него насочена към правителството на Ердоган, което прекара години в консолидиране на контрола върху турските институции, включително организациите за оказване на помощ при бедствия в страната, пише в анализ на Wall Street Journal.

В Кахраманмараш, близо до епицентъра най-големия трус от понеделник, който беше с магнитуд от 7,8 по скалата на Рихтер, охранител на банка Джумали Койдже казва, че в първите 48 часа е чувал гласове, идващи от седеметажната жилищна сграда, в която са живеели дъщеря му и двете ѝ малки деца. Напразно той се опитва да ги изрови. До петък четири багера разчистват отломките от блока му, но дотогава са останали само мъртвите им тела.

Наблизо, удряйки с юмруци в останките, съседка крещи от ужас при изравянето на 4-годишния ѝ син и 6-годишната ѝ дъщеря: „Боже, моля те, вземи и моя живот“.

„Всички, които стоят тук, са просто бесни“, казва мъжът, който все още чака да погребе семейството си.

В огромната зона на земетресението, което засегна около 14 млн. души, или 16% от населението на страната, турците се оплакват от липса на оборудване и подкрепа, докато чакат помощ за измъкване на хванатите в капан. Милиони са без дом, спят в палатки, коли или на открито до запален огън. Опечалени деца са скупчени в джамии, превърнати в импровизирани детски ясли.

Правителствената спасителна операция на Турция, подкрепена от доброволци от повече от дузина страни, вече се засили, а багери претърсват опустошената зона, която е по-голяма от Уисконсин. Но нарастват критиките, че реакцията през първите 48 часа е била бавна и некоординирана, струвайки животи.

Посещавайки района на Адъяман в петък, Ердоган се опита да смекчи нарастващия гняв като обеща да възстанови засегнатите райони за една година и да плати наема на милиони разселени хора. „Факт е, че не успяхме да постигнем скоростта, която желаехме за реакция при бедствия“, каза той. „Но от момента на земетресението нашата държава е на терен с цялото си оборудване и екипи“.

Ердоган също така обвини „провокатори“ за разпространението на фалшиви новини.

Използването на Twitter беше ограничено в Турция в сряда според NetBlocks, след като видео на президента, в което казва на скърбяща жена, че земетресението е „част от плана на съдбата“, стана изключително популярно. Десетки хора са задържани от понеделник насам за предполагаемо разпространение на невярна информация.

В четвъртък медии, излъчващи посещението на държавния глава в Газиантеп, изрязаха кадрите на оцелял – Мустафа Йълмаз, който настоява Ердоган да отговори на въпроси относно реакцията на държавата.

„Казах му: Това е индустриален град – защо сме неподготвени?“ коментира Йълмаз, пенсиониран производител на бебешки креватчета, който твърди, че членовете на семейство му все още са погребани под останките от дома им. Той твърди, че е бил прогонен от правителствената охрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:29 | 11.02.23 г.
fallback
Още от Свят виж още