IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алистър Хибърт от BlackRock набира 1 млрд. долара след рекордна загуба през 2022 г.

Ръководителят на хедж фонда към мениджъра на активи ще отвори отново BlackRock Strategic Equity Hedge Fund за допълнителни средства от края на март

22:02 | 16.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Звездата на най-големия мениджър на активи в света BlackRock Inc. Алистър Хибърт ще набере 1 млрд. долара за своя хедж фонд, оставяйки зад гърба си най-лошата си година по отношение на рентабилността, пише Bloomberg.

Базираният в Лондон Хибърт ще отвори отново BlackRock Strategic Equity Hedge Fund за допълнителни средства от края на март, става ясно от документ, видян от Bloomberg. Фондът беше затворен за нови инвестиции от 2019 г.

Хибърт, един от най-добре платените служители на BlackRock, управлява хедж фонд за 7,6 млрд. долара. Той загуби 12% през 2022 г., записвайки най-големия спад за фонда, откакто стартира през 2011 г., тъй като нажежената инфлация и пазарната волатилност навредиха на предишните му надеждни залози в акции с перспектива за голям растеж.

Решението на Хибърт идва в момент, когато хедж фондовете, които залагат на стратегията за покупка на дълги позиции, като междувременно продават къси позиции за надценени акции, поради отлива на инвеститори, са уморени от годините на посредствена възвръщаемост. 

Миналата година тези фондове претърпяха изходящи потоци от почти 38 млрд. долара, рекорд за която и да било стратегия, тъй като се оказаха изложени на най-сериозните спадове на някои основни пазари на акции от финансовата криза насам, изчислява eVestment.

Хибърт стартира хедж фонда само с 13 млн. долара капитал и го превръща в един от най-големите фондове за дълги и къси позиции в света, генерирайки годишна възвръщаемост от почти 14%. Източник: Bloomberg Хибърт стартира хедж фонда само с 13 млн. долара капитал и го превръща в един от най-големите фондове за дълги и къси позиции в света, генерирайки годишна възвръщаемост от почти 14%. Източник: Bloomberg

„Винаги сме се стремили да докажем ликвидност в реалния свят, вместо да разчитаме на хипотетични прогнози“, пише екипът на фонда, ръководен от Хибърт.

Хибърт е един от малцината фонд мениджъри, които се представиха стабилно по време на бичия пазар, който приключи миналата година. Спадът намали стойността на управляваните от неговия фонд активи от 9-те милиарда долара, отчетени през 2021 г. Все пак постигнатата от Хибърт възвръщаемост от 325% от стартирането на фонда е близо четири пъти по-голяма от печалбата, генерирана от повечето конкуренти, като изпреварва и възвръщаемостта на S&P 500 през същия период.

Хибърт стартира хедж фонда само с 13 млн. долара капитал и го превръща в един от най-големите фондове за дълги и къси позиции в света, генерирайки годишна възвръщаемост от почти 14%.

Това начинание, което отчита само три годишни спада, играе важна роля за разширяването на BlackRock към активно управление. Хибърт спечели деветцифрена сума през 2020 г. - повече от три пъти размера на възнаграждението на главния изпълнителен директор на BlackRock Лари Финк в размер на 30 млн. долара.

След като зае безпрецедентна нетна къса позиция по отношение на акциите през второто тримесечие, хедж фондът отново заложи най-вече на акции, поскъпващи през четвъртото тримесечие, когато инфлацията започна да се нормализира, става ясно от документа. Освен това фондът затяга контрола върху риска.

„Въпреки че фондът започва годината с по-ниска от средната брутна експозиция, ние стартираме 2023 г. с по-голяма увереност относно възможностите, определени за портфейла, и с намерението да добавим риск опортюнистично“, пише екипът на хедж фонда, добавяйки: „Въпреки че краткосрочната перспектива остава по-неясна от обичайното, много от дългогодишните качествени компаундери на фонда сега имат по-ниски оценки, отколкото преди година, и виждаме много атрактивни входни точки, които се появяват за няколко циклични индустрии“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още