IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран съобщи за откритието на гигантско находище на литий

Ако данните бъдат потвърдени, страната ще стане втората в света по находища на ценния за автомобилната индустрия метал

22:50 | 06.03.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Иран съобщи за откритието на находище на литий, което, ако бъде потвърдено, ще направи страната втората по залежи на метала в света, пише CNBC. Според оценките на Техеран в находището в провинция Хамадан има поне 8,5 млн. тона литий, наричан често "бялото злато", заради важността му за бързо растящия сектор на електромобилите.

Лидер по запаси на литий в момента е Чили с около 9,6 млн. тона, допълва още агенцията. На второ място е Австралия с 6,4 млн. тона, следвани от Китай (5,1 млн. тона). 

През миналата година цената на лития се повиши съществено заради растящите нужди за производството на батерии за електромобили, както и за всякакви мобилни устройства, включително и мобилни телефони. Поскъпването беше подкрепено и от нарушени вериги за доставка и инфлацията.

Малко по-късно обаче тенденцията се обърна заради намалената бизнес активност в Китай, която е най-бързо растящият пазар на батерии за електромобили.

Новината, ако бъде потвърдена, може да стане причина за съществеон изменение за иранската икономика. От години Иран е изправен пред санкциите на Запада заради опитите за обогатяване на уран. Техеран твърди, че работи единствено за осигуряване на нуждите от енергия, но според наблюдатели страната е съвсем близо до създаването на ядрено оръжие.

С находката на литий Иран може съществено да увеличи приходите от износа, добавяйки и търсената суровина. Страната е водеща и по отношение на добив на петрол и природен газ, но трудно реалицира износа си заради санкциите, наложени заради ядрената програма.

Според прогнозите на Goldman Sachs през следващите 9-12 месеца цената на лития ще тръгне надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 06.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 17
zelka007
преди 1 година
До: onezero007... ами побързай да идеш и да приемеш исляма , таман няма да ти развалят рахата разни жени с разпуснати коси , само фереджета и засукани мустаци по улиците . там ще блестиш с интелект ... не е оправдано да се мъчиш тука в тази клета Европа ... ей го де е бъдещето , на един самолетен билет дето се вика ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 3
onezero007
преди 1 година
Ако е вярно, вече демокрацията няма им се размине :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 20
zelka007
преди 1 година
таман , от Мозамбик електромобилите , а от Иран литиевите батерии ... рaшките пак се уредиха ... некоя чебyрашка нема ли да сподели как върви иранско-рассийският автомобилен алъш-вериш ... там нали знаем слогана за "бъдещето е на изток !" ... :))) ... заместиха ли европейските коли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още