IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стотици хиляди учители и лекари стачкуват на Острова

Вълната от стачки във Великобритания не стихва, учители, лекари и служители на лондонското метро стачкуват 

15:31 | 15.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Метрото също не работи. Снимка: Bloomberg
Метрото също не работи. Снимка: Bloomberg

Стотици хиляди учители и младши лекари във Великобритания стачкуват в сряда с искане за по-високи заплати. В протеста се включиха и служители от няколко държавни агенции, университетски преподаватели и служители на лондонското метро.

BBC съобщи, че повече от 400 хил. служители от публичния сектор са се включили в стачката. Британската информационна агенция PA нарече това най-голямата стачка от началото на вълната от стачки през миналата година. Няколко журналисти от BBC също напуснаха работа в знак на протест срещу съкращенията в местните клонове. 

Протести бяха планирани в близост до парламента в Лондон, където по обяд местно време финансовият министър Джереми Хънт представи бюджета си. Спорът между синдикатите и консервативното правителство изглежда е в задънена улица. Работниците, засегнати от кризата с разходите за живот, стачкуват в цялата икономика - от медицински сестри до адвокати, като противопоставят профсъюзите срещу правителството, което твърди, че големите увеличения на заплатите са непосилни и само ще подсилят инфлацията. Освен заплащането, което според работниците не е в крак с инфлацията, други проблеми са условията, сигурността на работното място и пенсиите.

По време на протеста на железопътния персонал от синдикатите Aslef и Rail, Maritime and Transport (RMT) в Лондон цялата мрежа на метрото беше спряна.

Фин Бренън от Aslef обвини правителството, че не е осигурило подходящо финансиране на обществения транспорт в Лондон и е направило огромни икономии, които според него ще доведат до намаляване на пенсиите и условията на труд.                               

Ръководителят на профсъюза PCS, който представлява работещите в публичния сектор, предупреди, че стачките могат да продължат до края на годината. Той призова за справедливо увеличение на заплатите. „Правителството може да сложи край на тези стачки още днес, като сложи пари на масата за нашите членове", заяви ръководителят на PCS Марк Сервотка. „40 хил. работници от публичния сектор ползват хранителни банки, а 45 хил. претендират за помощи, защото са бедни“. 

Министърът на образованието Джилиън Кийгън изрази разочарованието си. Много млади хора ще пропуснат важни уроци, пише консерваторката в отворено писмо до учителите. 

Тя заяви, че е предложила преговори на профсъюза с единственото условие в замяна да бъдат преустановени стачките. „Въпреки това изглежда, че всичко се върти около стачките и ненужните смущения". Стачката на учителите се провежда само в Англия, след като бе постигнат напредък в преговорите в Уелс и Шотландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още