IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея е изстреляла най-голямата си междуконтинентална балистична ракета

Изстрелването е демонстрация на "твърд отговор" на военните учения на САЩ и Южна Корея в региона

10:52 | 17.03.23 г. 5
Снимка: Samsul Said/Bloomberg
Снимка: Samsul Said/Bloomberg

Северна Корея е изстреляла тази сутрин най-голямата си междуконтинентална балистична ракета Hwasong-17.

Изстрелването е станало по време на учение като демонстрация на „позиция на твърд отговор" на продължаващите военни учения на САЩ и Южна Корея, съобщава севернокорейската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс.

Снимки, публикувани в петък от правителствените медии в страната, показват как лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун наблюдава изстрелването с дъщеря си. Показани са и снимки, очевидно заснети от камера, монтирана на ракетата.

Северна Корея е изстреляла междуконтиненталната балистична ракета в морето между Корейския полуостров и Япония часове преди президентът на Южна Корея да отлети за Токио за среща на върха, на която ще се обсъждат начини за противодействие на ядрения Север.

„Изстрелването на стратегическото оръжие служи като повод да се даде по-силно предупреждение на враговете, които умишлено ескалират напрежението на Корейския полуостров, докато упорито прибягват до безотговорни и безразсъдни военни заплахи“, посочва държавната информационна агенция KCNA.

Балистичните ракети на Северна Корея са забранени съгласно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и изстрелването предизвика осъждане от правителствата в Сеул, Вашингтон и Токио.

Южнокорейските и американските сили започнаха 11-дневни съвместни учения, наречени "Щит на свободата 23", в понеделник. Ученията се провеждат в мащаб, невиждан от 2017 г., за да се противопоставят на нарастващите заплахи от Северна Корея.

Ким обвинява САЩ и Южна Корея, че увеличават напрежението с военните учения. Той подчертава необходимостта от „всяване на страх във враговете, наистина възпиране на войната и надеждно гарантиране на мирния живот на нашите хора и тяхната борба за социалистическо изграждане чрез необратимо укрепване на възпирането на ядрената война“, съобщава KCNA.

Китай, който има пакт за отбрана със Северна Корея, също обвинява САЩ за сегашното напрежение, като казва, че то е причинено от усилията на Вашингтон да увеличи натиска върху Пхенян.

Hwasong-17 е най-голямата ракета на Северна Корея досега и е най-голямата междуконтинентална балистична ракета с течно гориво в света. Смята се, че ракетата има обхват потенциално да достави ядрена бойна глава до цели навсякъде в САЩ.

Ракетата е изстреляна от летището в Пхенян и според информация на KCNA е изминала максимална надморска височина от 6045 км и е прелетяла разстояние от 1000 км за малко повече от 69 минути. Ракетата е паднала в открито море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
sssaaa
преди 1 година
До: zelka007Чалмосан, вземи си пусни да гледаш малко снимки в Северна Корея и после си пусни да гледаш снимки в развитите страни. Много лесно и бързо ще забележиш мизерните улици, пътища, тротоари, училища и прочие на развитите страни, а при тях е чистичко навсякъде има ред и дисциплина. Тук такава демокрация цари, че всичко живо се чуди кой от къде и какво да открадне. Там всичко е за народа и за няколко приближени до властта, а тук как е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Pyramid... ако махнат кльона в Северна Корея , и оставят обикновенните човеци от там да решат къде искат , според вас какво биха избрали ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 1 година
До: zelka007Не познавам лично Ким и не се радвам на това, което става но, той определено е готов да използва ЯО и дядо ви Джони Алцхаймер явно го взема насериозно. Пък обикновените хора...тях и в щатите, за човеци не ги броят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... голем ама мек , веднъж да беха пуснали нещо за добруването , например неква нова бионична протеза например (опс то болници немат аз за медицина говоря) , некоя нова машинария (опс то заводи немат аз за техника) , некоя нова кола (опс то пътища немат аз за коли пиша) ... :))) ... ким дебелият ун що се налива с коняк и се вози в пулман , а не с водка и да кара масквич ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Бат Ким от Севрна корея все по-голем го вaди на дядо Джо, естествено изключително за демонстрация на мирни намерения. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още