IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея е тествала ядрен подводен дрон, предизвикващ „радиоактивно цунами“

Според Пхенян система от такива дронове може да бъде използвана за атакуване и унищожаване на ключови враждебни пристанища

07:46 | 24.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун. Снимка: Bloomberg
Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун. Снимка: Bloomberg

Северна Корея съобщи, че е тествала нов подводен ядрен дрон. Дронът е способен да предизвика радиоактивно цунами, съобщи в петък държавната информационна агенция KCNA.

„Задачата на подводното ядрено стратегическо оръжие е да проникне незабелязано в оперативните води и да предизвика свръхмащабно радиоактивно цунами чрез подводна експлозия, за да унищожи морските ударни групи и основните оперативни пристанища на противника", заявяват от KCNA.

По време на учението дронът е кръстосвал на дълбочина от 80 до 150 метра в продължение на 59 часа, преди да бъде взривен във водите край източното крайбрежие на Северна Корея в четвъртък. Система от такива дронове според Пхенян може да бъде използвана за атакуване и унищожаване на ключови пристанища във враждебни води, предава Ройтерс. 

Тестът се е провел в присъствието на държавния глава Ким Чен-ун и е бил осъществен едновременно с военноморска маневра, проведена от Южна Корея и САЩ.

Северна Корея обвинява двете държави, че застрашават ситуацията на Корейския полуостров и се подготвят за инвазия в Северна Корея.

Южна Корея и САЩ отхвърлят обвиненията, като наричат севернокорейските ракетни изпитания „дестабилизиращи и нарушаващи санкциите на ООН“. Съюзниците приключиха единадесетдневните си маневри "Щит на свободата 23" в четвъртък, но в момента продължават някои полеви учения.

Макар това да е първото споменаване от страна на севернокорейския пропаганден апарат за разполагането на такъв дрон, държавата разполага с множество миниподводници, които разчитат на остаряла технология и са сравнително лесни за откриване в открити води, ако се отдалечат от брега.

Южнокорейският президент Юн Сук Йол заяви, че „безразсъдните действия" на Пхенян няма да останат ненаказани. В реч в петък той нарече последните провокации на Северна Корея „безпрецедентни" и заяви, че страната му ще засили сътрудничеството си в областта на сигурността със САЩ и Япония, за да противодейства на заплахата.

Ученията са най-новите усилия на Северна Корея да повиши способността си да нанесе надежден ядрен удар срещу САЩ и основните им съюзници в Азия - Южна Корея и Япония, коментира и Bloomberg. Тe включват разработване на нови балистични ракети с твърдо гориво, които са бързи за разгръщане и маневрени по време на полет, както и нови устройства за доставяне на бойни глави. 

Северна Корея предупреди САЩ за безпрецедентен отговор на съвместните военни учения с Южна Корея и заплаши да превърне Тихия океан в свое „стрелбище", ако ученията продължат. 

Последните изпитания на възможностите за нанасяне на ядрен удар съвпаднаха с края на едно от най-големите съвместни учения на САЩ и Южна Корея от години насам. През юни Сеул и Вашингтон планират да проведат най-мащабните си досега учения с бойни стрелби, което може да доведе до нови провокации от страна на Пхенян.

Според KCNA Ким остро критикува „американските империалисти, които отчаяно прибягват до военни действия, застрашаващи регионалната ситуация, под претекст, че изпълняват ангажимента си за защита на съюзниците". САЩ и техните съюзници заявиха, че ученията са необходими, за да се подготвят за заплахите, които Пхенян отправя, тъй като усъвършенства арсенала си от атомни оръжия.

Съвместните учения бяха ограничени или спрени по време на мандата на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който се надяваше, че този ход ще улесни ядрените му преговори със севернокорейския лидер. Тези преговори не доведоха до конкретни стъпки за намаляване на ядрения арсенал на Ким, който само се разрастваше, докато преговорите се проваляха.

Ким подчерта важността на поддържането на силен ядрен отбранителен капацитет и подчерта необходимостта страната непрекъснато да развива програмата си за ядрени оръжия, за да защити народа и територията си от предполагаеми заплахи, особено от страна на САЩ и Южна Корея, съобщава още KCNA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още