IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в климата застрашават поминъка на рибарите в Судан

Проучвания показват, че рибните запаси в Нил рязко намаляват с повишаващите се температури, подхранвани от промените на климата, прекомерния риболов и липсата на държавно регулиране

15:20 | 09.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рибен пазар в Омдурман. Снимка: Mahmoud Hjaj/Anadolu Agency via Getty Images
Рибен пазар в Омдурман. Снимка: Mahmoud Hjaj/Anadolu Agency via Getty Images

Ал-Нимейри Муса Мохамед е прекарал 25 години в риболов по река Нил в Судан, но никога не е бил толкова притеснен за бъдещето, тъй като уловът намалява и все повече рибари търсят други източници на доходи, пише Ройтерс.

"Познавам много хора, които изоставиха професията поради липса на риба. Някои от тях заминаха другаде, за да си намерят работа", каза 45-годишният мъж, застанал на брега на река Нил край рибния пазар в Омдурман, побратимен град на столицата Хартум. По думите му в днешно време хваща около една четвърт от това, което е улавял преди.

Проучвания показват, че рибните запаси в реката рязко намаляват с повишаващите се температури, подхранвани от промените на климата, прекомерния риболов и липсата на държавно регулиране.

Въпреки че проучванията на ООН показват, че риболовът на Судан съставлява сравнително малка част от брутния вътрешен продукт (БВП) на източноафриканската нация (точна разбивка не е налична), индустрията осигурява работни места и е ключов източник на храна и поминък за населението на страната, което е около 46 милиона души.

Суданските рибари като Мохамед, както и учените, се опасяват, че не само броят на рибите намалява, но и някои видове изчезват напълно от Нил.

Това е повод за безпокойство, тъй като изменението на климата и все по-екстремното време застрашават продоволствената сигурност по целия свят.

Намаляващото производство на риба в Судан е свързано и с отделянето на Южен Судан през 2011 г., след което Судан загуби достъп до основни места за риболов и значителни вътрешни водоеми.

Но изследване на Института за изследване на околната среда на университета в Хартум през 2020 г. установи, че повишаването на годишните температури през последните две десетилетия също е довело до спад както в улова на риба, така и в броя на видовете риби, наблюдавани в екосистемата на Нил.

Докато уловът на риба достигна своя връх от 87 000 тона през 2012 г., обемите спаднаха рязко между 2014 г. и 2020 г., като никога не надвишаваха 42 000 тона годишно, според статистиката, събрана от Министерството на животинските ресурси и рибарството на Судан.

Елагба Хадж Али Мохамед, професор в университета в Хартум, специализиран в рибата от Нил, заяви, че локалните загуби на ключови видове риба и общият спад на улова "показват ефекта от изменението на климата".

Това представлява заплаха не само за продоволствената сигурност в Судан, но и за работните места и националната икономика, добави тя, подчертавайки огромния производствен потенциал на Нил и неговите притоци.

Заплахата за продоволствената сигурност е особено тревожна, тъй като страната вече се бори със сложни хуманитарни кризи, свързани с влошаващата се суша, покачващите се цени на храните, подновените племенни конфликти и огнищата на болести като денга и малария.

Последна актуализация: 15:33 | 09.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още