IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Критик на Путин получи 25 г. затвор за държавна измяна в най-тежката присъда от години*

Съдът призна Владимир Кара-Мурза за виновен за държавна измяна и други престъпления, които той отрича

13:39 | 17.04.23 г. 3
Виктор Кара-Мурза при обявяването на присъдата му от Московския градски съд. Снимка: EPA/БГНЕС
Виктор Кара-Мурза при обявяването на присъдата му от Московския градски съд. Снимка: EPA/БГНЕС

Критикът на Кремъл Владимир Кара-Мурза беше осъден на 25 години затвор от московски съд в понеделник – най-тежката присъда от такъв вид, откакто Русия навлезе в Украйна, предава Ройтерс. Съдът го призна за виновен за държавна измяна и други престъпления, които той отрича.

41-годишният Кара-Мурза, който има три деца и е политик от опозицията с руски и британски паспорт, от години говори срещу президента Владимир Путин и лобира западните правителства да наложат санкции на Русия и на отделни руснаци за предполагаеми нарушения на човешките права.

Държавните прокурори, които поискаха съдът да го осъди на 25 години затвор, го обвиниха в държавна измяна и дискредитиране на руската армия, след като той критикува т. нар. от Москва „специална военна операция“ в Украйна.

В интервю за CNN, излъчено часове преди ареста му, Кара-Мурза заяви, че Русия е ръководена от „режим на убийци“. Той също така използва речите си в САЩ и в Европа, за да обвинява Москва, че бомбардира цивилни мишени в Украйна, обвинение, което страната отхвърля.

След като разбра, че е осъден да прекара следващите 25 години в строго охранявана наказателна колония, Кара-Мурза, който изслуша спокойно думите на съдията в стъклена клетка в съдебната зала, заяви: "Русия ще бъде свободна", добре известно мото на опозицията. 

Той също така се усмихна и според една от адвокатките му, Мария Ейсмонт е казал, че смята суровата си присъда за признание за ефективната си работа като опозиционен политик. 

"Когато чу, че получава 25 години, той каза: Самоуважението ми нараства, разбирам, че съм постъпил правилно. Това е най-високата оценка, която мога да получа за делата си, за вярванията си като гражданин и патриот", допълни тя. 

В заключителната си пледоария пред съда миналата седмица Кара-Мурза сравни делото срещу него, което се провежда при закрити врата, с псевдо съдебните процеси на Сталин през 30-те години на миналия век и отказа да поиска оправдателна присъда от съда. Той заяви, че застава зад и се гордее с всичко, което е казал.

Ейсмотн заяви, че екипът на Кара-Мурза ще обжалва присъдата, която според нея е помрачена от законови нарушения. 

Помолен за коментар на присъдата, Кремъл заяви, че не коментира съдебни решения. 

„Престъпниците трябва да съжаляват за постъпките си. Аз, от своя страна, съм в затвора заради политическите си възгледи. Зная също, че ще дойде ден, когато мракът над нашата страна ще се разпръсне“, каза Кара-Мурза.

Малко след като изпрати десетки хиляди войници в Украйна през февруари миналата година, Русия въведе обхватни военновременни закони за налагане на цензура, които се използват за заглушаване на дисиденти в обществото.

„Дискредитиране“ на армията в момента може да бъде наказано с до пет години затвор, а преднамерено разпространение на невярна информация може да донесе 15-годишна присъда.

В момент на екзистенциална според тях битка със Запада проправителствени политици казват, че единството в обществото е от жизненоважно значение и определят руските граждани, които поставят под съмнение действията на Москва в Украйна за част от прозападна пета колона, опитваща се да подкопае военната кампания.

През 2015 и 2017 г. Кара-Мурза внезапно се разболя, той определи това като отравяния от агенти на руските служби за сигурност. И в двата случая той изпадна в кома, след което се възстанови.

Руските власти отричат да имат участие в инцидентите. Адвокатите на Кара-Мурза твърдят, че в резултат на случилото се той страда от сериозно нервно разстройство – полиневропатия.

В Лондон Великобритания, която през 2020 г. наложи санкции на съдията, който председателстваше съдебното дело заради предполагаеми нарушения на човешките права, заяви, че е повикала руския посланик, за да протестира заради "политически мотивираната" присъда. 

Пред съда в Москва британският посланик Дебора Бронерт заяви пред репортери, че Кара-Мурза е бил наказан заради смело говорене срещу войната на Русия в Украйна и поиска той незабавно да бъде освободен. 

Американският посланик Лин Трейси, която говори с нея, каза, че присъдата на Кара-Мурза е опит за заглушаване на дисидентите. 

"Криминализирането на критики срещу действията на правителството е знак на слабост, не на сила", посочи Трейси. 

Адвокатът на Кара-Мурза заяви, че правният му екип е притеснен за здравето му след преглед в болница в края на март, който установил, че състоянието му се влошава. 

Татяна Становая, основател на компанията за анализи "Р.Политик", каза, че лобирането на Кара-Мурза за налагане на санкции срещу Русия отдавна гневи Кремъл и че присъдата му е предупреждение. 

"Тази присъда цели да изпрати сигнал, който вероятно няма да е последен по рода си", написа тя в Телеграм. 

"В бъдеще службите за сигурност може да не са толкова избирателни и да залавят всеки, който е на руска територия и е критик на режима на Путин. Това е предупреждение към всички активисти срещу Путин - не се връщайте или ще бъдете изпратени в затвора, фактически до живот", допълни Становая. 

*Информацията е допълнена. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 17.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Ние ги хващаме, те ги пускат, каза Бойко Борисов с начумерен поглед и укор в гласа през далечната 2002 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Мосю Зарков може би е разширил легловата база на съдебната реформа с по-демократични пандизи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 19
zelka007
преди 1 година
друзя антиваксъре-газовици , московието в цялата си прелест , а вие си лаете по цел ден с/у ЕС ... първата работа в първите две седмици след 9 септември , отрядът чавдар е създал десетки лагери-трудовоизправителниколонии-затвори по *** тертип , за несъгласните с властта на народа ... :))) ... е те , не са мръднали и на йота от 1917 ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още