IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия преминава нови граници в репресиите срещу враговете на Путин

Арестът на репортера на Wall Street Journal изпрати смразяващо предупреждение към малкото останали западни журналисти в Русия

10:06 | 22.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Еван Гершкович. Снимка: EPA/БГНЕС
Еван Гершкович. Снимка: EPA/БГНЕС

„Изглежда, че на Путин наистина не му пука какво мисли Западът... Той просто иска да стигне докрай в своите репресии и във войната си“, коментира Тенцер в интервю по телефона.

Мария Альохина, член на феминистката пънк група Pussy Riot, която прекара близо две години в руска наказателна колония заради протест срещу Кремъл, описва отношението към Навални и Кара-Мурза като „чист садизъм“ от страна на Путин и властите.

„Те са във война и губят войната. И са ядосани за това. Те отмъщават от безсилие, от страх, от ярост, комбинация от всички тези неща. В този ред на мисли не смятам, че ще спрат“, коментира тя пред Ройтерс. „Вероятно мислите, че не може да бъде по-лошо, но може“.

„Те го убиват“

Страхът сред привържениците на Навални и Кара-Мурза – и двамата в лошо здраве, след като оцеляха при предишни опити за отравяне, за което обвиняват службите за сигурност, но които Кремъл отрича – е, че те може да не оцелеят дългите си присъди в затвора.

Съюзниците на Навални миналата седмица казаха, че той е претърпял внезапна загуба на тегло и страда от силни болки в стомаха, което ги кара да подозират друг опит за бавно отравяне.

„Убиват навални в затвора“, обяви сътрудничката му Мария Певчих. Руската затворническа служба не е отговорила на запитването за коментар.

Тензер каза, че смъртта или на Каза-Мурза, или на Навални, ще предизвика вълна от възмущение, но Путин може да изчисли, че Западът не може да направи нищо повече в отговор, като се има предвид, че вече е наложил множество санкции към Москва и въоръжава Украйна.

Кремъл може да извлече краткосрочни ползи от отношението си както към Гершкович, така и към затворените руснаци. Скорошният опит показва, че американецът може да бъде изтъргуван при размяна на затворници, след като делото му премине през съдилищата, докато случаите на Навални и Кара-Мурза служат за неутрализиране на най-известните врагове на Путин и възпиране на други да говорят.

Но може да има дългосрочни рискове при създаването на мощни символи или дори мъченици за опозицията.

Позицията на Путин сега не е под заплаха, но историята не е лишена от примери за бивши политически затворници – от Вацлав Хавел в Чехословакия, през Нелсън Мандела в Южна Африка до Машел Бачелет в Чили – които замениха затвора с президентския пост. Национални протести заляга Иран след смъртта на 22-годишната Махса Амини в ареста на моралната полиция на страната миналия септември.

„Всеки диктаторски режим се смята за непобедим и въпреки това всеки диктаторски режим накрая пада“, каза съпругата на Кара-Мурза Евгения след произнасянето на присъдата му в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 22.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още