IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия преминава нови граници в репресиите срещу враговете на Путин

Арестът на репортера на Wall Street Journal изпрати смразяващо предупреждение към малкото останали западни журналисти в Русия

10:06 | 22.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Еван Гершкович. Снимка: EPA/БГНЕС
Еван Гершкович. Снимка: EPA/БГНЕС

След като почти всички опоненти на Кремъл вече са в затвора или в изгнание, а либерални медии и групи за защита на човешките права бяха принудени да спрат работа, може би изглежда, че годините на репресии в Русия са постигнали целта си.

Но в рамките на само три седмици руските служби за сигурност и съдилищата преминаха няколко нови граници в кампанията си за унищожаване на предполагаеми врагове, шпиони и предатели, пише Ройтерс.

Арестът на репортера на Wall Street Journal Еван Гершкович на 29 март изпрати смразяващо предупреждение към малкото останали западни журналисти в Русия относно рисковете от пътуването, разговорите им с различни източници и простото вършене на работата им.

Последният път, в който Москва задържа американски журналист за предполагаем шпионаж – обвинение, което Гершкович, неговият вестник и правителството на САЩ категорично отхвърлят – беше през 1986 г., когато страната все още беше под съветско комунистическо управление.

В понеделник пък опозиционният политик Владимир Кара-Мурза беше вкаран в затвора за държавна измяна и разпространение на „фалшива информация“ за войната на Русия в Украйна. Неговата 25-годишна присъда е три пъти по-дълга от всяка наложена преди това за говорене срещу руската инвазия.

На следващия ден поддръжници на Алексей Навални, най-видният критик на президента Владимир Путин, който излеждава 11 години и половина за предполагаема измама и неуважение към съда, казаха, че той е бил бит от пазачите в затвора за първи път и е изправен пред нови обвинения, които могат да му донесат още 5 години лишаване от свобода, за действия срещу затворническите власти.

 

 

Кремъл казва, че няма думата за съдебните решения и случващото се с Навални е работа на затворническата служба. Путин заяви на руснаците, че Западът се опитва да използва предателите като опора, за да посее раздор и в крайна сметка да унищожи Русия.

От средата на март руският парламент също така разшири законите за цензурата върху това, което хората могат да говорят за въоръжените сили и гласува за разширяване на наказанието за държавна измяна до доживотен затвор вместо 20 години.

Бащата на руско момиче, нарисувало антивоенна картина, беше осъден на две години затвор и задържан в съседен Беларус при опита си да избяга. Тази седмица друг опозиционен политик – Иля Яшин, загуби обжалването на присъдата от 8 години и половина затвор за разпространение на „невярна информация“ за въоръжените сили.

„Има насочване към реален вид тоталитарен режим. Това беше забележимо още преди година и половина, но сега стана пълномащабно“, коментира Николас Тенцер, старши сътрудник в Центъра за анализ на европейската политика и личен приятел на Кара-Мурза.

Заповед за арест

Тази тенденция се засили след 17 март, когато Путин беше обвинен във военни престъпления от Международния наказателен съд. Въпреки че това беше отхвърлено от Русия като юридически нищожно, като се има предвид, че страната не е член на Международния наказателен съд, заповедта за арест подчертава факта, че Путин няма път назад, а следователно няма какво да губи, що се отнася до отношенията му със Запада.

Последна актуализация: 10:06 | 22.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още