IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски съд потвърди ареста на репортера на WSJ Еван Гершкович

Журналистът остава в следствения арест на московския затвор Лефортово, грозят го до 20 години затвор 

15:07 | 18.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Журналистът в съдебната зала. Снимка:  EPA/MAXIM SHIPENKOV
Журналистът в съдебната зала. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Московски съд потвърди задържането на репортера на Wall Street Journal Еван Гершкович в ареста, където е държан от арестуването му миналия месец.

Адвокатите на Гершкович Татяна Ножкина и Мария Корчагина от адвокатската кантора ZKS оспориха арестуването му близо три седмици след като американският журналист беше задържан по време на репортерска командировка по обвинение в шпионаж, което WSJ и правителството на САЩ категорично отричат.

Във вторник Московският градски съд постанови, че не може да премести Гершкович в друг затвор, да му разреши домашен арест или да го пусне под гаранция. Решението означава, че американецът от руски произход ще остане в следствения арест в московския затвор Лефортово до 29 май, въпреки че руските власти могат да удължат този срок.

Според кадри от заседанието, показани по руската държавна телевизия, Гершкович се е явил на изслушването, стоейки в прозрачна клетка за задържани. Той е бил с дънки и синя карирана риза. На моменти той се е разхождал в клетката, като се е приближавал към Лин Трейси, посланика на САЩ в Москва, която е била в съдебната зала наблизо.

Изслушването се проведе след решението на Държавния департамент на САЩ от миналата седмица да обяви Гершкович за неправомерно задържан - статут, който официално задължава правителството да се стреми към освобождаването му.

В понеделник Трейси посети Гершкович в Лефортово, като това е бил първият достъп до него, предоставен на американски служители след задържането му на 29 март. „Той е в добро здравословно състояние и остава силен", каза  Трейси. „Потвърждаваме призива си за незабавното му освобождаване“. 

По време на задържането му Гершкович е бил акредитиран да работи като журналист в Русия от Министерството на външните работи на страната, докато е правил репортаж в уралския град Екатеринбург, на около 1800 км източно от Москва. Според държавната информационна агенция ТАСС на 7 април той е бил официално обвинен в шпионаж.

Американската посланичка в Русия Лин Трейси (в средата). Снимка:  EPA/MAXIM SHIPENKOV Американската посланичка в Русия Лин Трейси (в средата). Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Федералната служба за сигурност на Русия, наследник на КГБ, заяви, че „действайки по указания на американската страна, журналистът е събрал информация, представляваща държавна тайна, за дейността на едно от предприятията на руския военнопромишлен комплекс“. 

Присъдата по делото предвижда до 20 години затвор. Почти всички процеси за шпионаж в Русия завършват с осъдителна присъда.

Арестът на Гершкович предизвиква международно осъждане. Президентът на САЩ Джо Байдън нарече ареста „напълно незаконен". Бившият вицепрезидент Майк Пенс призова администрацията на Байдън да експулсира руски дипломати.

Във видеоинтервю за WSJ, публикувано в петък, родителите на Гершкович Ела Милман и Михаил Гершкович, които са емигрирали от Съветския съюз в САЩ преди десетилетия, изразяват оптимизъм, че синът им в крайна сметка ще бъде освободен. „Това е едно от американските качества, които сме усвоили, знаете, да бъдем оптимисти, да вярваме в [щастливия] край", казва Милман във видеото. В петък тя е получила писмо до семейството, което синът ѝ собственоръчно е написал на руски език от затвора.

„Искам да кажа, че не губя надежда", пише Гершкович в кореспонденцията от две страници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 18.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още