IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците все повече губят доверие в ръководителя на Федералния резерв

Само 36% от участниците в допитване вярват на Джером Пауъл, най-ниското ниво за ръководител на Фед от 2001 г. насам

19:33 | 09.05.23 г.
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Доверието на американците към ръководенето на икономиката от председателя на Федералния резерв Джером Пауъл достигна най-ниското ниво за председател на американската централна банка в последно време, сочи допитване на Gallup, публикувано във вторник. То показва още широки съмнения към ръководителите на икономиката на страната като цяло, пише Ройтерс.

Само 36% от участниците в допитването на Gallup, проведено миналия месец, са заявили, че имат „много голямо“ или „относително“ доверие на Пауъл.

Това е най-ниското ниво за ръководител на Фед, откакто Gallup е започнала ежегодното допитване през 2001 г., когато Алън Грийнспан беше начело на централната банка. Предишното дъно от 37% беше за Джанет Йелън, която сега е финансов министър, през първата ѝ година като ръководител на централната банка през 2014 г.

Доверието на хората към Пауъл намалява с над 20 процентни пункта от 2020 г. насам, когато в първите дни на коронавирусната пандемия американското общество имаше най-голямо доверие в него от всеки друг председател на Фед след Грийнспан през 2004 г.

Спадът на доверието се случва наред с ускоряването на инфлацията, която Пауъл и други ръководители на икономиката бавно разпознаха като проблем и се забавиха с ответните мерки.

След като първоначално смяташе инфлацията за „преходен“ проблем, който ще се разреши от само себе си без нужда от значителен отговор от страна на Фед, Пауъл предприе от миналата година най-бързото повишаване на лихвите от едно поколение насам, тъй като инфлацията остава много над целевото равнище на централната банка.

Но американското общество губи доверие във възможностите не само на Пауъл.

Доверието в ръководенето на икономиката от президента Джо Байдън достигна най-ниското си ниво от началото на мандата му – 35% спрямо 40% миналата година и 57% през 2021 г., малко след като той встъпи в длъжност.

В същото време доверието на обществото в Йелън като финансов министър е намаляло до 37% спрямо 54% преди две години, последното допитване на Gallup по този въпрос.

Допитването установява още спадащо доверие в лидерите на Конгреса от двете партии.

То е проведено между 3 и 25 април сред 1013 г. пълнолетни американци, подбрани на случаен принцип, и е със статистическа грешка от плюс-минус 4 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още