fallback

Полша разполага системи HIMARS по границите си с Русия

Великобритания ще продължи да подкрепя Украйна и след края на войната

19:49 | 15.05.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Полша вече е получила първата доствка от закупените от САЩ системи за залпов огън HIMARS и ще ги разположи по границата си с Русия, съобщи вицепремиерът на страната и министър на отбраната Мариуш Блашчак, цитиран от CNN. Това оръжие се доказа на бойното поле в Украйна, коментира още той.

САЩ предостави около 40 такива системи на Киев и според военни анализатори те промениха хода на войната миналото лято. Вашингтон обаче даде муниции за тях с ограничен обсег на действие - до 75 километра. Има ракети за HIMARS, чийто обхват е около 300 километра.

Доставките за Полша бяха договорени още преди войната в Украйна - през февруари 2019 година, отбелязва CNN. Блашчак уточнява сега, че са водени допълнителни разговори и Конгресът е разрешил продажбата на почти 500 такива системи за страната му. Доставките им обаче все още се договарят, уточни още полският вицепремиер.

Още далекобойно оръжие за Украйна

Украйна ще получи бойни дронове с обхват от 200 километра, анонсира премиерът на Великобритания Риши Сунак след срещата си с украинския президент Володимир Зеленски, който е на европейка обиколка дни преди началото на заседанието на Г-7. Двамата са дискутирали военната подкрепа на Лондон за Украйна, включително и подготовката на военни пилоти.

Зеленски и Сунак в "Чекърс". Снимка:President.gov.ua

Великобритания ще обучава украински пилоти, но все още не е взела решение за доставка на самолети, стана ясно още от коментар на говорителя на британското правителство по повод новия пакет с военна подкрепа за Киев. В неделя (14 май) стана ясно, че Германия ще достави оръжие за 2,7 млрд. евро на Украйна. В пакета влизат муниции, системи за противовъздушна отбрана (ПВО) Iris-T и други.

Не е тайна, че не можем да защитим небето си и се надяваме да сформираме тази "самолетна коалиция", коментира Зеленски по повод доставката на бойна авиация след разговорите си със Сунак в крайградската вила на британския премиер.

"Мисля, че скоро ще чуете важни решения, но имаме още малко работа", допълни той пред журналисти в кратък брифинг.

Риши Сунак допълни, че подсилването на бойната авиация не означава само доставката на самолети, но и подготовката на пилоти, логистика и т.н.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира за първи път доставките на далекобойни ракети Storm Shadow за Украйна с думите, че те ще "усложнят ситуацията за Украйна". В Кремъл се отнасят "крайно негативно" към новината за доставката на тези муниции, чиито обхват е 290 километра, допълва ТАСС.

Помолен да коментира думите на Песков обаче Риши Сунак заяви, че Великобритания "остава тук" и няма да се откаже от подкрепата си за Киев нито сега, нито след края на войната. "Това беше една от темите, които обсъдихме днес", допълни още той по време на брифинг с журналисти в крайградската си вила "Чекърс" след разговорите си с украинския държавен глава.

Великобритания е първата страна, която предоставя на Украйна далекобойни ракети. Тази доставка беше договорена по време на предишната визита на Зеленски в Лондон през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:49 | 15.05.23 г.
fallback
Още от Свят виж още