IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Косово е отворено за нови избори в засегнатите от безредици общини

Край на насилието е първото условие, за да се обмисли подобна възможност, каза косовският външен министър

17:27 | 06.06.23 г. 2
Снимка: Ben Kilb/Bloomberg
Снимка: Ben Kilb/Bloomberg

"Косово е отворено за възможността за нови избори в четири населени предимно със сърби северни общини след безредиците, но трябва да бъдат предприети други стъпки преди това", заяви косовският външен министър Доника Гървала-Шварц, цитирана от Ройтерс. 

Насилието избухна, след като косовските власти поставиха кметове етнически албанци в общините. Това се случи след местните избори, на които избирателната активност беше едва 3,5%. Сърбите, който бойкотираха изборите и са мнозинство в региона, реагираха гневно. 

Гървала-Шварц, която говори след среща с чешкия външен министър в Прага, заяви, че за да се обмислят нови избори, първо трябва да бъде сложен край на насилието. 

"Да, отворени сме за избори в тези четири общини, но за да има нови избори, трябва да предприемем стъпки междувременно", каза тя. 

Според нея Косово също има нужда от "ангажимент от Сърбия, че тя вече няма да заплашва сръбските граждани в Косово да не участват в изборите" и допълни, че хората не трябва да усещат заплахата от насилие. 

Тази седмица в Косово започнаха да пристигат подкрепления за мироопазващите сили на НАТО след безредиците. 

Косово обяви международно призната независимост от Сърбия през 2008 г., въпреки че тя беше отхвърлена от Белград. Сърбите в северната част на Косово искат автономия за региона им въз основа на споразумение от 2013 г., което не е приложено. 

Миналата седмица съветник на американския президент Джо Байдън говори с косовския премиер Албин Курти и със сръбския президент Александър Вучич, като поиска Сърбия да изтегли разположените близо до границата въоръжени сили и призова протестиращите да останат мирни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
danchomentata
преди 10 месеца
https://offnews.bg/evropa/sharl-mishel-rusia-i-proksitata-j-shte-badat-podvedeni-pod-otgovornos-802350.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
ЕС разрешил вводить санкции против родственников российских бизнесменов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още