IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО разполага още 700 военнослужещи в Косово

В състояние на повишена готовност е и допълнителен батальон от резервните сили, съобщи Йенс Столтенберг

20:30 | 30.05.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка:  Erkin Keci/Anadolu Agency via Getty Images
Снимка: Erkin Keci/Anadolu Agency via Getty Images

НАТО ще разположи още 700 военнослужещи в Косово, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг във вторник, ден след като 30 войници на НАТО и 52 протестиращи бяха ранени при сблъсъци, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

"Решихме да разположим още 700 военнослужещи от оперативните резервни сили за Западните Балкани и да поставим в състояние на повишена готовност допълнителен батальон от резервните сили, така че те също да може да бъдат разположени при необходимост", заяви Столтенберг на пресконференция в Осло.

В декларация по-рано НАТО съобщи, че "в отговор на неотдавнашните безредици и раняването на 30 членове на силите КейФОР" изпраща допълнителни сили в Косово, но не уточни техния брой.

Напрегнатата ситуация се разви, след като етнически албански кметове поеха постове в района със сръбско мнозинство в Северно Косово след изборите, които сърбите бойкотираха - ход, който накара САЩ и техните съюзници да смъмрят Прищина в петък.

В Звечан, един от градовете, косовската полиция – съставена от етнически албанци, след като сърбите напуснаха силите миналата година – изстреля лютив газ, за да отблъсне тълпа от сърби, които пробиха охранителна барикада и се опитаха да си пробият път в сградата на общината, твърдят очевидци.

В Лепосавич, близо до границата със Сърбия, американските мироопазващи войски в екипировка за борба с безредиците поставиха бодлива тел около кметството, за да го защитят от стотици гневни сърби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 5
sssaaa
преди 10 месеца
То това според Хамериканските слуги тук е БГ е с Демократична цел. Можеш да ги попиташ даже. Ама това което се случва в Украйна не е било с Демократична цел и е Варварство, брутална агресия престъпления срещу човечеството и още какво ли не. А бе не им е Демократично и на Кирчо и Кокорчо, които съгласуват с Американското посолство всичко, та и Украйна и Косово са така. НАТО е силовата групировка, МВФ е Американския спонсор, а Хага съдят всички, без Американци, защото не е Демократично и Морално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
wart
преди 10 месеца
Тези престъпници колонизатори създадоха изкуствена държава с цел да окупират и контролират Балканите като разрушиха Югославия която беше като '' трън" пречеша за разширяване на най- голямата в историята на човечеството Престъпна Организация наречена НАТО'"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още