IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арест за бившия първи министър на Шотландия в разследване за финансирането на партията ѝ

Шотландската полиция се опитва да установи какво се е случило с над 600 хил. паунда, набрани за независимостта на Шотландия

18:43 | 11.06.23 г.
Бившият първи министър на Шотландия Никола Стърджън. Снимка: Bloomberg LP
Бившият първи министър на Шотландия Никола Стърджън. Снимка: Bloomberg LP

Бившият първи министър на Шотландия Никола Стърджън беше арестувана в неделя във връзка с разследване на шотландската полиция на финансирането на Шотландската национална партия (SNP), съобщи говорителят ѝ, цитиран от Ройтерс.

Полицейското разследване цели да установи какво се е случило с над 600 хил. паунда (750 хил. долара), набрани от активисти за независимост на Шотландия през 2017 г., които може да са използвани за други цели.

 „Днес, 11 юни, Никола Стърджън отиде на разпит в Шотландската полиция, където беше арестувана и разпитана“, каза говорител на Стърджън.

„Никола последователно заяви, че ще сътрудничи на разследването, ако я помолят, и продължава да го прави“, допълни той.

По-рано Шотландската полиция съобщи в Twitter, че 52-годишна жена е била арестувана като заподозряна във връзка с продължаващо разследване на средствата и финансите на SNP“.

„Жената е в ареста и е разпитвана от детективи на Шотландската полиция“, уточниха органите на реда. „Тъй като разследването продължава, не можем да коментираме повече“, допълниха те.

Арестът на Стърджън, която се оттегли по-рано тази година, е силно смущаващ за SNP, която стои зад кампания за край на тривековния политически съюз на Шотландия с Англия.

„Тези въпроси са обект на течащо полицейско разследване. SNP сътрудничи изцяло на разследването и ще продължи да го прави, макар че не е уместно публично да коментира тези въпроси, докато разследването не е приключило“, заяви говорител на партията.

През април съпругът на Стърджън Питър Мърел и тогавашният ковчежник на партията бяха арестувани, а после освободени, без да им бъде предявено обвинение в рамките на същото разследване.

При ареста на Мърел полицията извърши дълъг обиск в дома на двойката в Глазгоу, който беше запечатан със синьо-бяла полицейска лента.

Стърджън, най-дълго управлявалият лидер на полуавтономното правителство, изненада политическия свят, когато обяви оставката си през февруари, като заяви, че е станала твърде разделителна фигура, за да ръководи страната си по пътя към независимост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 11.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още