IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Косово затяга контрола по границата си със Сърбия след ареста на трима косовски полицаи

Премиерът Албин Курти призова за незабавното освобождаване на служителите на реда и за осъждане на агресивния акт на Белград

19:35 | 15.06.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Косово затегна контрола по границата си със Сърбия след ареста на трима негови полицаи от сръбските сили, съобщи в четвъртък премиерът Албин Курти и поиска незабавното освобождаване на задържаните, предава Ройтерс.

Както Белград, така и Прищина дадоха различни локации на ареста на тримата полицаи, като всяка от страните обвини другата в незаконно преминаване на границата.

Арестите бяха поредните в серията развития, които засилиха напрежението между Косово и Сърбия, предизвиквайки опасения от възобновяване на насилието между бившите врагове от времето на войните в бивша Югославия.

На граничния пункт Мердаре, най-големия между Косово и Сърбия, имаше дълга опашка от камиони в четвъртък сутринта след решението на Косово да забрани на камиони със сръбски регистрационни номера и сръбски стоки да влизат на територията му.

Репортер на Ройтерс е видял леки коли със сръбски регистрационни номера да преминават границата въпреки съобщението на правителството, че забраната ще важи за всички превозни средства, включително леки коли.

„Заради притесненията относно безопасността като незабавна стъпка граничният контрол със Сърбия беше затегнат“, заяви Курти на пресконференция в четвъртък.

„Настояваме за незабавното освобождаване на тримата отвлечени полицаи и призоваваме международната общност да осъди агресивния акт на Сърбия“, допълни Курти.

ЕС иска стъпки за деескалация

Сръбският президент Александър Вучич, който заяви, че тримата косовски полицаи са били арестувани дълбоко на сръбска територия, се срещна с посланиците на САЩ, Италия, Франция, Германия и Великобритания, известни като Петорката.

„Говорих с представители на ЕС и Петорката. Поисках от тях да направят всичко в правомощията си, за да спрат Курти от започването на нова война на Балканите“, написа Вучич в акаунта си в Instagram след срещата.

В сряда ЕС съобщи, че е договорил наказателни мерки срещу правителството на Курти, като го обвини, че не е предприело стъпки за разрешаване на граничната криза.

Говорителят на ЕС Петер Стано заяви пред репортери в Брюксел в четвъртък, че мерките са временни и може да бъдат отменени, но били необходими, защото „досега не сме видели значителни решителни крачки за незабавна деескалация“.

Косово и Сърбия имат 400-километраво граница, която не е ясно маркирана или договорена.

Миналия месец избухна насилие, 30 миротворци от НАТО и 52 сърби бяха ранени при сблъсъци в четири населени предимно със сърби общини в Северно Косово.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
Софийският градски съд отказа да пусне от ареста лидера на Евророма" Цветелин Кънчев. Дон Цеци беше арестуван през декември, заедно с Христо Върбанов и Димо Станчев. Според прокуратурата те са изнудвали за 250 000 евро бившия шеф на Гражданска защита" Никола Николов, като го заплашвали че ще извадят компромати срещу него. https://bntnews.bg/bg/a/21755-don_ceci_ostana_v_aresta
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още