IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ изхвърлят Косово от военно учение 

Американският посланик заплаши, че страната му ще спре дипломатическата си подкрепа за международното признаване на малката балканска държава

15:30 | 31.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Войници от KFOR слагат заграждения пред кметството в Звечан. Снимка:  EPA/GEORGI LICOVSKI
Войници от KFOR слагат заграждения пред кметството в Звечан. Снимка: EPA/GEORGI LICOVSKI

След ожесточени сблъсъци във връзка с назначаването на кметове от етнически албанци в Косово САЩ наложиха първа санкция на страната и я изключиха от военно учение. Косово ще бъде изключено от съвместните маневри, наречени Defender 23, в които от април до юни участват 20 държави, съобщи посланикът на САЩ в Прищина Джефри Ховениър. „За Косово това учение приключи", заяви той пред местни медии, цитиран от AFP.

„Действията на косовското правителство (...) създадоха тази атмосфера на криза в северната част на страната", заяви посланикът. Ожесточените сблъсъци в Северно Косово избухнаха, след като правителството в Прищина се опита да назначи кметове етнически албанци с намесата на полицията.

Освен това Ховениър заплаши, че ще спре дипломатическата подкрепа на САЩ за международното признаване на малката балканска държава: „Не се забелязва особен ентусиазъм от страна на САЩ да се занимават с други интереси на Косово, като например да участват в дела за непризнаване или да работят активно за напредъка на Косово по европейския или евроатлантическия път", каза Ховениър. Русия, Китай, както и някои европейски държави не признават независимостта на страната.

През април косовските власти проведоха местни избори в четири населени места с преобладаващо сръбско население. Въпреки това сърбите до голяма степен бойкотираха изборите, така че албанското малцинство пое контрола над общинските съвети, въпреки че общата избирателна активност беше по-малко от 3,5%. Министър-председателят на Косово Албин Курти официално назначи кметовете - противно на съветите на ЕС и САЩ. Последваха бурни протести. Демонстрантите настояват за изтегляне на косовските сили за сигурност от региона и за отстраняване на етническите албански кметове.

По време на протестите в Звечан бяха нападнати войници от международните сили за защита KFOR, като 30 от тях са ранени. Те са се противопоставили на сръбските демонстранти, които са искали да щурмуват градската администрация. В отговор НАТО подсили KFOR.

Междувременно Москва подкрепи сърбите. Темата отново коментира Русия дни след като външният министър Сергей Лавров предупреди за задаващ се "взрив" в сърцето на Европа. В сряда прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия подкрепя косовските сърби и правата и интересите им трябва да се защитават. "Подкрепяме Сърбия и сърбите безусловно", каза Песков, по думите на когото няма място за "провокативни действия" във възникналата ситуация.

Косово, държава с 1,8 милиона жители и преобладаващо етническо албанско население, обяви независимост от Сърбия през 2008 г., но Белград все още я смята за сръбска провинция. Около 120 000 сърби живеят в Косово, главно в северната част на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 31.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
danchomentata
преди 10 месеца
В Петербурге спасли лося, которого сбил автомобиль https://ria.ru/20230530/los-1875027269.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още