IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентите на Сърбия и Косово се срещнаха под натиска на ЕС за разрешаване на кризата

Макрон и Шолц призоваха за провеждане на нови избори в северната част на Косово

23:17 | 01.06.23 г. 2
Сръбският президент Александър Вучич позира с молдовския президент Мая Санду на церемонията по откриването на срещата на Европейската политическа общност. Снимка: EPA/БГНЕС
Сръбският президент Александър Вучич позира с молдовския президент Мая Санду на церемонията по откриването на срещата на Европейската политическа общност. Снимка: EPA/БГНЕС

Президентите на Косово и Сърбия проведоха разговори в четвъртък за разрешаване на политическата криза, която прерасна в насилие, а лидерите на Франция и Германия ги призоваха да предприемат бързи стъпки за намаляване на напрежението, предава Ройтерс.

Президентът на Косово Вьоса Османи и сръбският президент Александър Вучич проведоха кратка среща в присъствието на френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц и върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел в кулоарите на срещата на върха в Молдова.

Насилието избухна в понеделник, след като властите в Косово, подкрепени от специални полицейски сили, поставиха етнически албанци на кметските постови в северни общини. Кметовете бяха избрани при избирателна активност от едва 3,5%, след като сърбите бойкотираха местните избори.

При сблъсъците бяха ранени 30 военни от мироопазващите сили на НАТО и 52 сръбски протестиращи.

След срещата с Вучич Османи обвини сръбския лидер, че „хленчи и се оплаква и… не казва истината“. Но допълни, че Косово може да проведе нови избори в северната част с участието на сърбите, ако те са предизвикани законно.

Това ще изпълни едно от поставените от Макрон и Шолц условия за разрешаване на кризата.

„Важно е всички замесени да направят всичко възможно за постигане на деескалация“, каза Шолц пред репортери след срещата на върха на Европейската политическа общност – форум, създаден миналата година, който събира над 40 лидери.

Османи заяви, че „решението за деескалация е много близо“, но Белград също трябва да спази ангажиментите си по споразумението от март за нормализиране на отношенията между двете страни.

„Трябва да гарантираме, че вниманието е върху пълното прилагане на споразумението, не само на части от него“, допълни Османи.

Макрон каза, че Париж и Берлин са призовали за организирането на нови избори в четирите северни общини с участието на сърбите „възможно най-скоро“.

Те са настояли също Косово да изпълни обещанието си да създаде асоциация на сръбските общини, смятана за начин да се даде по-голямо самоуправление на сърбите на север.

Макрон заяви, че са поискали и двете страни да се върнат следващата седмица с „ясни отговори“.

Вучич си тръгна от срещата без коментар за разговора с Османи.

По-рано през деня нито един от двамата лидери не изрази желание за провеждане на среща, но след това те отстъпиха под международния натиск.

Двамата не се поздравиха при пристигането си на срещата на върха, въпреки че бяха само на няколко метра един от друг на червения килим.

Вучич заяви, че косовските власти трябва да изтеглят „така наречените кметове“ от северната част и допълни, че специалните части на косовската полиция са там незаконно.

„Сърбия ще даде всичко от себе си за деескалация на положението, което означава, че ще се опитаме да убедим сърбите да напредват бавно и мирно“, допълни той.

„Те са много решителни, те искат да видят гърбовете на специалните сили на полицията“, каза още сръбският президент.

Османи, от своя страна, заяви, че Белград се опитва да дестабилизира Косово, тъй като не се е примирил с обявената от Косово независимост от Сърбия през 2008 г.

Тя обвини Вучич, че подкрепя престъпни банди в Северно Косово, твърдение, което Белград отрича.

НАТО е решила да изпрати 700 допълнителни миротворци в Косово в отговор на кризата и генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг заяви в четвъртък, че е готов да изпрати още.

„НАТО ще остане бдителна. Ще бъдем  там, за да осигуряваме безопасна и сигурна среда и също така да успокояваме и намаляваме напрежението“, каза той в кулоарите на среща на външните министри на страните членки на НАТО в Осло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
danchomentata
преди 9 месеца
На "шотландския боец" по ша му "тича" карирана пола https://static.bnr.bg/gallery/cr/medium/1ab9732ad260cce92290b598cf078d7c.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
sssaaa
преди 9 месеца
Дано някой ден чужда намеса разцепи и Франция и Германия, така както разцепиха Сърбия тези така наречени Демократични страни и участници в НАТО. Къде бяха законните избори за разделянето на Сърбия? Искрено им пожелавам Във Франция арабелите мигрирали там да отцепят някоя част от страната за са видят как е. А на Германия нека Фecoвeте и те да си отцепят някоя провинцийка ей така. И после да отиде някой Сърбин и да ги пита как са и че иска да им помогне и да им остави една мироопазваща армия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още