IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България губи от привлекателността си като аутсорсинг дестинация

Страната спада с 8 места в годишна класация за най-атрактивни аутсорсинг дестинации

16:47 | 01.08.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Uriel Sinai/Getty Images
Снимка: Uriel Sinai/Getty Images

България спада с осем места и вече заема 25-та позиция в годишната класация за най-атрактивни аутсорсинг дестинации на консултантската фирма A.T. Kearney. Така се влошава един от малкото измерители, по които страната беше видима за инвеститорите, съобщи Българската търговско-промишлена палата на интернет страницата си.

През 2021 година страната заемаше 17-то място в глобалната класация.

Причината за потъването в класацията според консултантската компания са влошени показатели – финансова атрактивност, трудови умения, бизнес среда, дигитална инфраструктура, предава БТА.

Привлекателността на дадена държава като офшорно място за бизнес услуги зависи до голяма степен от способността ѝ да преквалифицира и преразпределя работната сила в отговор на променящите се пазарни изисквания и технологични сътресения, казват от компанията.

Глобалният индекс на Kearney - Global Services Location Index (GSLI) помага на компаниите и държавните институции да разберат и сравнят факторите, които правят държавите привлекателни като потенциални местоположения за офшоринг. Тази година GSLI класира 78 държави въз основа на 52 показателя, в сравнение с 60 държави и 47 показателя през 2021 г.

Основен фокус на тазгодишния GSLI е подчертаването на значението на възстановяването на таланти* за поддържане и подобряване на привлекателността на офшорните локации. Колко бързо дадена страна преквалифицира и преразпределя работната си сила в отговор на променящите се пазарни изисквания и технологични прекъсвания се влияе от фактори като нейната образователна система, условията на пазара на труда, имиграционни политики, правителствена подкрепа и цифрова инфраструктура. Държавите, които могат бързо да възстановят резерва си от таланти, имат конкурентно предимство пред тези, които са изправени пред недостиг на умения и несъответствия, посочва консултантската компания

Топ 10 на индекса GSLI за 2023 г. Източник: A.T. Kearney Топ 10 на индекса GSLI за 2023 г. Източник: A.T. Kearney

Държавите, водещи в 2023 GSLI - Индия, Китай и Малайзия, продължават да са лидери благодарение на огромното си предимство в цените, изобилен набор от таланти и силни умения. За отбелязване е, че Индия и Китай също показват признаци на сила в способностите за регенериране на таланти, което ги прави глобални лидери в наличността на работна сила, базирана на технологии.

Макар че първите 10 държави се запазват сравнително едни и същи като тези в класацията на GSLI за 2021 г., като страните от Азиатско-Тихоокеанския регион са на преден план, изкачването на Обединеното кралство до пета позиция от осма е забележителен крайъгълен камък – това е първият случай на западна икономика, влизаща в челната петица. В същото време Бангладеш, Шри Ланка и Русия претърпяват значителни спадове в класирането поради местна политическа и икономическа несигурност - съответно от 33, 23 и 21 място до 47, 44 и 36 място.

"Геополитическите, икономическите и технологичните сили предизвикаха значителни промени на световния пазар на труда. Следователно, способността на една страна да преквалифицира и пренасочва работната си сила в отговор на променящите се пазарни изисквания и технологични сътресения е от ключово значение за подобряване на нейната привлекателност като офшорна локация за бизнес услуги", казва Арджун Сети, глобален заместник-председател на Kearney за цифрова трансформация, ръководител на Kearney's APAC и съавтор на доклада на GSLI за 2023 г.

* Възстановяването на таланти се отнася до способността на дадена държава бързо да преквалифицира и преразпредели своята работна сила в отговор на пазарни промени и технологични смущения. Образователните системи, условията на пазара на труда, имиграционните политики, правителствената подкрепа и дигиталната инфраструктура са сред факторите, влияещи върху регенерирането на таланти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 1
nikiangel
преди 8 месеца
Заплатите растат в някои сектори. Но слабо. Качествените кадри са скъпи и тук, и в Индия, Филипините или друга подобна дестинация. България обаче има едно предимство което другите нямат. Член е на ЕС.За Китай няма смисъл да се говори, нищо сериозно свързано с разработки или управление никога няма да отиде там, ако ще и без пари да го правят :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още