IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ураганът „Хилъри“ заплашва Мексико и Калифорния с „катастрофални“ наводнения

Националният център за ураганите на САЩ очаква мощната буря да се приближи до популярния курортен град Кабо Сан Лукас в Мексико

10:30 | 19.08.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ураганът „Хилъри“ се е насочил към мексиканския полуостров Долна (Баха) Калифорния, съобщи американска правителствена агенция, която публикува първото си наблюдение на тропическите бури за Калифорния и предупреди за животозастрашаващи и вероятно катастрофални наводнения.

Националният център за ураганите на САЩ (NHC) очаква мощната буря да се приближи до популярния курортен град Кабо Сан Лукас в Мексико, въпреки че се очаква стихията да отслабне, преди да удари западното крайбрежие на САЩ през уикенда, но въпреки това ще доведе до проливни дъждове, съобщава Ройтерс.

„Има вероятност от животозастрашаващи и потенциално катастрофални наводнения над голяма част от Долна Калифорния и Южна Калифорния този уикенд и началото на следващата седмица“, предупреждава базираната в Маями агенция.

Полуостров Баха Калифорния в Мексико обхваща два щата.

Северният щат отмени несъществените обществени дейности в петък, включително училищните часове до понеделник, а властите във втория по големина град в Мексико, Тихуана, призоваха хората в зоните с висок риск да се преместят във временни убежища.

В южния щат на полуострова властите отложиха местен бейзболен мач и казаха, че пристанищата ще бъдат затворени до късно в петък.

„Без да се тревожим, всички трябва да вземем предпазни мерки и да се запасим с вода и стоки от първа необходимост у дома, без да прибягваме до паническо купуване“, изтъква губернаторът на щата.

Заместник-директорът на NHC Джейми Роум предупреди за рисковете от наводнения в районите на Сан Диего, Лос Анджелис и Лас Вегас, с особено високи рискове около района на Палм Спрингс.

„Ако имате планове за уикенда, вероятно е време да започнете да променяте тези планове“, посочва той.

Въпреки че студените води край бреговата линия на Калифорния обикновено отслабват идващите бури, Роум смята, че „тази система се очаква да запази силата си, защото ще се движи бързо“.

„Хилари“ се движи в посока запад-северозапад с почти 12 мили в час (19 км/ч), допълвайки максималните постоянни ветрове от близо 130 мили/ч (215 км/ч), след като през нощта достигна четвърта категория, добавят от NHC.

Според Роум Калифорния и Южна Невада са изправени пред рискове от тежки наводнения.

Националната метеорологична служба (NWS) изтъква, че това е първият път, откакто се води статистика, когато е издадено предупреждение за висок риск за югоизточните пустинни райони на Калифорния.

Очаква се проливни дъждове да ударят Калифорния, Невада и съседна Аризона след рекордно голямата лятна гореща вълна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 19.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
wart
преди 8 месеца
Да унищожи цялата *** престъпна наречена Америка за да се отърве човечеството от тая чума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още