IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ очакват визитата на Ким Чен Ун в Русия да завърши с оръжейна сделка

От своя страна Пхенян може да търси помощта на Русия за изстрелването на шпионски сателит и за изграждането на ядрена подводница

10:42 | 15.09.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун. Снимка: Bloomberg L.P.
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун. Снимка: Bloomberg L.P.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун посети руски завод, който произвежда бойни самолети, като междувременно САЩ предупредиха, че той е на посещение, което може да подкрепи инвазията на Кремъл срещу Украйна.

Ким пристигна в източния руски град Комсомолск на Амур в петък, за да види съоръжение, което произвежда високотехнологични изтребители и други самолети. Показани са му самолети, включително Су-35, както и боен стелт изтребител Су-57, информира руски правителствен канал в Telegram.

Военновъздушните сили на Северна Корея се състоят предимно от остарели самолети и не се смятат за голяма заплаха за по-съвременното военно оборудване в региона, управлявано от САЩ, Япония и Южна Корея.

Сред нейните най-способни бойни самолети изпъкват няколко изтребителя МиГ-29, закупени от Съветския съюз в края на 80-те години на миналия век, става ясно от доклад на Агенцията за отбранително разузнаване на САЩ. „Въздушните сили също поддържат голям флот от самолети Антонов Ан-2, произведени за първи път през 40-те години на миналия век, които са едномоторни биплани с 10 пътници“, добавя още докладът.

Руският президент Владимир Путин прие поканата на Ким да посети Северна Корея, след като двамата се срещнаха в сряда в космодрума „Восточний" в района на Амур за първата си среща на върха от четири години насам. Не е определена дата за посещение, което би било първото на Путин от 2000 г., когато се срещна с Ким Чен Ир, бащата на настоящия лидер.

Посещението в космическото съоръжение подчерта някои от точките, които може да присъстват в списъка с желания на Ким Чен Ун в замяна на доставка на боеприпаси за Русия. Пхенян не успя два пъти тази година да разположи шпионски сателит и може да търси помощ от Москва за извеждането му в орбита. Ким може също така да търси технология, която да помогне на ядрените бойни глави на неговия режим да оцелеят при топлината от повторното им влизане в атмосферата.

Путин казва, че Северна Корея се интересува от руски космически ракети и страната му потенциално би била готова да ѝ помогне да изгради сателити, съобщава РИА Новости.

„Това, което виждаме в момента, е, че Русия е в доста отчаяно състояние и търси подкрепа от Северна Корея, когато става дума за боеприпаси“, изтъква говорителят на Пентагона Сабрина Сингх пред журналисти.

Тя добави, че въпреки че не е обявено официално споразумение за оръжия, това е нещо, което САЩ очакват. „Предоставянето на какъвто и да е вид оръжие на Русия отново би нарушило резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, за които самата Русия гласува“, допълва Сингх.

От месеци САЩ обвиняват Ким в предоставяне на оръжие и муниции в помощ на войната военните действия на руснаците в Украйна, включително изпращане на снаряди и ракети. Въпреки че САЩ заявиха, че оръжията няма вероятност да променят ситуацията на бойното поле, те могат да помогнат при бомбардирането на Украйна от страна на Русия, докато продажбите могат да осигурят на Северна Корея нов поток от приходи за икономика, изолирана от голяма част от световната търговия.

Следваща спирка

Очаква се Ким да посети Владивосток в събота, за да инспектира Тихоокеанския флот на Русия и да се срещне с военни служители, съобщи южнокорейската информационна агенция Yonhap. След това той вероятно ще се върне у дома.

Преди пътуването New York Times съобщи, че Ким може да търси помощ за изграждането на ядрена подводница. Преди да замине за Москва, той присъства на церемонията по пускането това, което Северна Корея обяви за своята първа подводница за „тактическа ядрена атака“, която според експерти има дизелово-електрическа енергийна система. 

Южнокорейските военни изразиха съмнения относно възможностите на кораба. Северна Корея има един от най-големите подводни флоти в света, но повечето от нейните машини са малки, стари и сравнително шумни.

Въпреки че Пхенян и Москва отхвърлиха обвиненията на САЩ за трансфер на оръжие, Северна Корея разполага с едни от най-големите запаси от артилерия и неуправляеми ракети, които биха могли да бъдат включени към оръжията от съветската ера, които Русия използва, за да бомбардира Украйна.

Търсенето на военна помощ от Северна Корея би означавало обрат за двете държави. В миналото Съветският съюз е най-големият поддръжник на Пхенян, която е създадена преди 75 години, снабдявайки я с оръжия, които са от съществено значение за нахлуването ѝ в Южна Корея в началото на Корейската война от 1950-1953 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 15.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: Tikva007 Митьо, панелен гном и лузър, лафа за 3те дни от украинската пропаганда бил дошъл, така ли?? Ахахаха, жалък тлъстушко, виж в ютюб, всичките основни тв водещи в пpaccия, като Симонян и тн. Виж и другаря Лукашенко, той също го казва. Цялата путинска пасмина от пPaccия всъщност са едни жалки нещщастници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
Tikva007
преди 7 месеца
До: zelka00: Да, от историите, които съчиняваш тук денонощно в болната си глава. Май това е основният критерий, с който са ви подбирали за щатни трроллове тук - доказана диагноза *загуба на реалност*. Това е сериозно психиаттриччно състояние и се лекува в клинични условия. Затова си мисля, че участието ви тук е някаква иззвраттена форма на трудотерапия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 7 месеца
До: Tikva007 ... за остров Хейсяцзи ли питаш ?! това е история вече ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 7
Tikva007
преди 7 месеца
До: zelka00: И като спомена острова, все се каня да те питам - взеха ли си го наистина китайците, или язък за скъпарското пиене, дето изпи на сакралната дата 30.08. Даже ни орисваше да я помним като Рождество на Новия свят. Освен в твоите търчи-лъжи фойерверки, възпламенени от руска провинциална медийна буря в чаша вода, този остров си е все така 50/50 руски и китайски и никой нищо не е вземал, или поне не и в нормалната реалност. Но пък в твоята FR Сибир вече е китайски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 9
Tikva007
преди 7 месеца
До: zelka00: Не знам кои са тези *едни тука*, но лафът за тридневната война дойде от киевската пропаганда - нямам спомен някой в Русия или тук да е обявявал тридневна война. Но помня като днес деня, когато се регистрирах тук, а вие с Бомбашка пърхахте като невести пред венчило от вълнение, дали до месец, два или до Коледа орркитте ще са избягали през границата. А една оръфлица броеше до 30 хил. и дуднеше мантри *Бахмут или Сватове*. До kuhao: Аз помня, но ти май не помниш защо прие моминско име.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 10
khao
преди 7 месеца
До: zelka007 тоя малоооум не помни кви ги е говорил... като дойде новата доза опорки, старите биват изтрити от празните им тикви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 11
khao
преди 7 месеца
те такава сделка и Рижия не може да направи... невзривяващи се снаряди за нелетящ сателит! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 13
zelka007
преди 7 месеца
До: Tikva007 ... така , така ... ама едни тука обясняваха повече от 500 дни надлъж и на шир , как втората най-могъща аха-аха да приключи с мир според плана на шахматиста тридневната специална операция и тия три дена все не идват ... остави ами и повръщат вече от новоприетите територии . чайниците си взеха там един остров , скоро и други ще последват ... да видим какви други немислими неща ще се случват ... например Армения вече прави военни учения с НАТО и УСА-то ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 8
Tikva007
преди 7 месеца
До: zelka00: Докара я точно до там, до където миналата година я докара най-великата и най-технологична, когато обикаляше земните кълбета надлъж и нашир, за да изгребва старите съветски ръжди от Африка, Азия, Лат. Америка и Европа и да ги кара в украйна за да въоръжава ВСУ. Още много неочаквани и немислими до преди нея неща ще ни покаже тази война - само стой и гледай. Но нищо от твоите рибешки блянове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 11
zelka007
преди 7 месеца
друзя антиваксъре-газовици ... докъде я докара най-мирният полюс в света ... да проси един влак със снаряди от дебеличкият любител на папироси и коняк ... и хуморът е , че самата рассийка е гласувала 2018 резолюция в ООН , да се въведат оръжейни санкции за феодалното царство ... :))) ... а сега самата тя ще ги престъпи , и вече ги престъпва според докладите от линията на съприкосновение на СВО-то ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още