IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тактика от Първата световна война помага на Украйна в битката край Бахмут

Един снайперистки изстрел няма да спечели войната, но води до объркване в руските военни части, разказват елитни снайперисти

17:59 | 24.09.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Преди седмици Украйна успя да деокупира Клищиевка и Андриевка - две вече напълно разрушени населени места около Бахмут. Цената за това е висока - в загуба на жива сила, а полетата наоколо, където преди се е отглеждала пшеница, сега са с кратери от артилерийските снаряди, разказва AР. Оценките на военните анализатори обаче са, че битката на източния фронт ограничава предислоцирането на руските военни към Запорожката област и подпомагат много успешно настъплението там.

Войната в Украйна е "месомелачка" - артилерия, минни полета и ракети, допълва репортаж на The Wall Street Journal. В нея влизат и новите технологии - и двете страни използват активно дроновете и за бойни действия, и за разузнаване. В битката за Бахмут обаче активно се използва и стара тактика, позната още от Първата световна война - елитни снайперисти, които имат задачата да отстраняват основните членове на артилерийските екипи и командирите на военните части.

Бахмут напомня много на бойните действия от началото на миналия век - почти статична фронтова линия и хълмист пейзаж. Това прави екипите на снайперистите почти невидими, макар че дроновете могат много лесно да намерят позициите им.

Един снайперистски изстрел трудно ще спечели войната, но може да повлияе съществено на случващото се на фронтовата линия в този момент, смята Руслан Шпакович, бивш снайперист, който днес подготвя свои заместници.

Целта на операцията е ясна - объркване и дезорганизация на военната част. И това е много успешна тактика, защото структурата на взимане на решения в руските военни части, за разлика от западната, а и все повече в украинската, е изцяло зависима от командирите. Офицерите са в различна униформа и така стават по-лесна мишена за снайперистите.

"Тотално дезорганизирате руската малка бойна единица, когато ударите ръководителя ѝ", коментират снайперисти от бойното поле пред WSJ.

В украинските сили това вече не е така. АР разказва за освобождението на Клищиевка и остналите мъртви или ранени бойци, включително и командири, в тази операция. Отнема по-малко от минута на заместника на формированието да поеме командването и да даде заповедите на останалите войници, отбелязват от агенцията. 

Тактиката със снайперистите не е никак нова - в СССР те винаги са били на особена почит. Един от тях е родената в Украйна Людмила Павлюченко, която е наричана "Лейди Смърт" заради работата ѝ на бойното поле през Втората световна война. Снайперистът Василий Зайцев пък вдъхновява създаването на филмовия хит "Враг пред портата", посветен на блокадата на Сталинград.

И Бахмут, и Сталинград са удобна арена за снайперистите, пише още WSJ. Районът около украинския град е хълмист и с острови от растителност, което дава отлични възможности за прикритие. Обикновено екипите са по двама - един снайперист и един наблюдател, чиято задача е не по-маловажна - изчислява дистанция, скорост на вятъра и т.н. Двамата "бродят" в ничията земя между позициите на двете армии в продължение на няколко дни (обикновено до два, но е възможно и до девет), далеч от частите си.

Екипи обаче проследяват движението им и осигуряват прикритие, ако се налага. Снайперистите освен всичко друго събират и информация за врага, която е от съществено значение за командването.

Шпакович коментира, че Украйна използва снайперисти и по други части по фронтовата линия - всичко зависи от военната тактика. Страната започна да подготвя снайперисти още през 2013 година и вложи много за обучението на елитните си бойци и оборудването им, допълни още той. Русия обаче има повече и по-добре екипирани снайперисти, а уменията им са впечатляващи, признава още Шпакович.

Украинците също могат да се похвалят с резултати - през ноември 2022 година беше съобщено за изстрел от 2,7 километра, поразил целта си. Това е второто най-добро постижение, след изстрел от 3,5 километра на канадски военен в Ирак през 2017 година.

Обучението на снайперисти в Украйна в момента отнема около месец и половина - почти колкото и в училище за снайперисти в САЩ (седем седмици). Много от обучаващите се обаче отпадат, тъй като се търси съвършенство, разказват бивши снайперисти.

Преминалите успешно обучението са различни - от роден в Крим ловец на зайци до илюзионист, който все още забавлява своите колеги на бойното поле с трикове с карти, пише още WSJ. Сред тях е и 32-годишна журналистка, която е част от военните части в Запорожката област. Тя подпомага напредъка на пехотата сред полетата от мини и хеликоптери, които прикриват руските позиции.

Това е тактика от американската армия - снайперисти съпровождат пехотните части, въоръжени с много по-мощни оръжия с цел да могат да поразяват по-далечни цели.

Всички снайперисти разказват, че да стреляш се учи, но запазването на спокойствие е нещо, което идва от вътре. Търпението и умението да се прикриваш са от жизненоважно значение за тази професия, допълват още те. За тях има и още една сериозна психологическа тежест - всички войници отиват на фронта със съзнанието, че ще им се наложи да убиват, но често те не виждат това, което причиняват, или дори не им се налага да го правят. Много войници седят със седмици на фронта преди да имат директен сблъсък с врага.

Снайперистите обаче виждат своя враг в лицето и нямат никакво съмнение какво се случва с него след изстрела. Украинците отказват да споделят колко врагове са отстранили, но малко от тях съжаляват за изстрела - загубили са много в битките. В снайпериската бригада край Бахмут са участвали 26 души, но днес на бойното поле са 14 - двама са убити, а останалите ранени.

Един от тях споделя, че не мисли за врага си, за неговия живот и семейство, а го вижда само като мишена.

Всичко разрушено около Бахмут - и гората, и населените места, ще израстне отново, вярват украинските военни, които се придвижват със скорост 700-1200 метра на всеки пет дни. За тях войната може да има и позитивна страна - всичко в Украйна ще започне на чисто, без останките от СССР, отбелязва АР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 24.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 7 месеца
До: andy ... следиш ли срещите и речите на Зеленски ... браво , похвално !! усещаш на къде вее ветъра и ще се преориентираш , а ?! спреха кинтите ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 7 месеца
До: SnaGi ... но ти си упорит и (цензура) ... само да питам , този коментар всеки път ли го пишеш или си го копираш от предишни ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 19
andy
преди 7 месеца
До: Скъсана_Ушанка Когато Гърбушко няма какво да каже и започва да ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 24
andy
преди 7 месеца
Укронацистите днес са обстрелвали Токмак с касетъчни снаряди. Има един убит и 11 ранени цивилни. Включително и деца. Та такива ви нацистки работи!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 11
SnaGi
преди 7 месеца
Скъсеняка и Зеленчука удариха рекорд. За близо 2г. имат няколко хиляди коментара под статии Русия Украйна. Доста форумници отказаха с постоянството, арогантността и ниското си ниво. Днес 24.09.23 няма разлика и постоянния им спам с 5 заучени фрази продължава. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 20
pinoccio
преди 7 месеца
Още по-успешна тактика би била да ползват тактиката на Анибал при похода му към Рим през Алпите - да яхнат слонове и да ги подкарат през Урал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 17
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: andy Пенди, копейко остъргана, ти ли си на пост в неделя? Честно, много си тъъъъп, такива глупости са за овчарите по селските пивници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 49
andy
преди 7 месеца
До: zelka007А нациста Зеленко и компанията мy изглеждаха ужасно нещастни и разсеяни при срещата си с фашагата Бай Гън. Не са им харесали ракетите ли?! Или има нещо друго? ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 46 rate down comment 21
zelka007
преди 7 месеца
До: andy ... ама вчера след щабът от оня ден и летището , са опукали и ГСМ-а на военното пристанище ... нема лабаво , украинците верно ще освободят най-първо Крим , после всичко друго ... чете ли ?! социалното министерство на рассийката е поискало от правителството да осребри нови 230хил сертификата за семейства на загинали военни за тази година и 750хил нови сертификата за ветерани от войни ... :))) ... добре вървят нещата ... !! ... украинците ще ги въоръжават с тактически ракети . честито !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 53
andy
преди 7 месеца
Миролюбивият ФАЩ е замесен в 215 военни операции зад граница от 1991, а военолюбивата империалистическа Русия във 5.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още